Op zoek naar een nieuwe verwarming voor je woning? Denk eens aan een gashaard

 • door

Is jouw oude verwarming aan vervanging toe en ben je op zoek naar een nieuw verwarmingssysteem voor in je huis, denk dan ook eens aan een gashaard. Gashaarden zijn een geweldige manier om je huis te verwarmen, en ze kunnen ook wat extra stijl aan je inrichting geven. Bovendien zijn ze meestal betaalbaarder dan andere soorten verwarmingssystemen. Als je meer wilt weten over gashaarden, lees dan verder! We bespreken de voordelen van gashaarden en geven enkele tips over hoe je het juiste voor je huis kunt kiezen.

Wat is het verschil tussen een open en een gesloten gashaard?

Eén van de belangrijkste verschillen tussen open en gesloten gashaarden is de manier waarop ze warmte verdelen. Gesloten gashaarden verdelen de warmte gelijkmatiger door de kamer, terwijl open gashaarden de warmte meer rechtstreeks op de mensen in de kamer afstralen. Gesloten gashaarden zijn ook beter in het vasthouden van warmte, wat ze energie-efficiënter maakt. Open gashaarden kom je tegenwoordig enkel nog tegen in oude woningen. Dit komt omdat er via deze wijze van verwarmen veel warmte verloren gaat wat uiteraard niet erg duurzaam is. 

Wat zijn de voordelen van een gashaard? 

Er zijn veel voordelen verbonden aan het hebben van een gashaard in jouw huis. We hebben een overzicht gemaakt van de grootste voordelen. 

 • Gashaarden laten een schitterend vlammenspel zien zonder blauwe vlammen. Waar je vroeger een blauwe vlam bij gashaarden zag is dat vandaag de dag niet meer zo. In plaats van de blauwe vlam zie je tegenwoordig prachtige oranje-gele vlammen die niet zijn te onderscheiden van echt houtvuur. 
 • Je geniet van veel gebruiksgemak. Je hoeft het vuur niet aan te steken met aanmaakblokjes of krantenpapier. Met slechts 1 druk op de knop van je afstandsbediening zet je de haard aan en kun je genieten van een lekkere warme kamer. Overigens zijn er ook toestellen die je met een app kunt bedienen. 
 • Moderne gashaarden doen er niet lang over om op te warmen. Daarnaast blijft het vuur constant branden omdat er een constante aanvoer is van gas. Bij een houtkachel dien je telkens opnieuw hout op het vuur te gooien. Weer een stukje gemak wat je krijgt bij een gashaard. 
 • Overigens geniet je van weinig onderhoud als je het afzet tegen een houtkachel. Bij een houtkachel verbrand je hout en daardoor blijven er as en verkoolde houtresten achter. Bij een gashaard is een jaarlijkse onderhoudsbeurt voldoende. 
 • Voor iedere inrichting is er een passende haard te vinden. Er zijn namelijk talloze uitvoeringen, zoals een moderne inbouw of een landelijk vrijstaand model. Voor een ieder is er wat wils.
 • Waar je bij een houtkachel het nodige risico hebt rondom brand is dat bij een gashaard niet het geval. Je komt nooit in contact met het vuur, wat het een stuk brandveiliger maakt dan een houtkachel.
 • Tot slot is een gashaard ook energiezuinig. Hierbij geldt wel dat je de haard goed moet afstemmen op de ruimte en je energieverbruik. Ook geldt hierbij dat de gashaard wel een goed energielabel moet hebben. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een gashaard? 

Bij het kopen van een gashaard zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Voor het gemak hebben wij een lijstje opgesteld met factoren waar je op moet letten om een juiste koop te doen.

 • Als eerste dien je te letten op de afvoer van de rookgassen. Heb je een schoorsteen waarop je een gashaard kunt aansluiten? Zo niet, dan kun je ook kiezen voor een gesloten gashaard waarbij de rookgassen via de kruipruimte afgevoerd kunnen worden. Zodoende kun je de haard zelfs in het midden van de kamer plaatsen. 
 • Uiteraard dien je ook te letten op de prijs. Natuurlijk heb je een budget, maar je moet ook letten op de kwaliteit van de haard. Goedkoop is duurkoop en je wilt wel een kwalitatief goede haard in huis halen. Goedkope modellen behalen vaak geen goed rendement en daardoor betaal je meer energiekosten. Duurdere modellen daarentegen halen een goed rendement en daardoor bespaar je energiekosten. Tevens zijn deze modellen kwalitatief beter en hebben ze daardoor een langere levensduur. 
 • Dient de gashaard als hoofd- of bijverwarming? Indien het als hoofdverwarming geldt heb je meer rendement nodig als wanneer de haard als bijverwarming dient. 
 • Tot slot is het goed om op het energielabel te letten. Hoe beter het energielabel des te energiezuiniger de gashaard is. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee! 

Bij twijfel is het goed om je te laten informeren door een specialist. Geef je wensen door aan een expert en hij of zij zal je exact kunnen informeren betreft welk type het beste bij je situatie past.