Ga naar de inhoud

Op zoek naar een duurzame woning in Spanje? Gebruik deze handige tips!

  • door

Ben jij je er van bewust dat een duurzame woning steeds belangrijker wordt op de huidige woningmarkt, ook in Spanje? Duurzame woningen zullen veel sneller verkocht worden en als nieuwe bewoner van een duurzaam huis geniet je van allerlei voordelen. Zo woon je door allerlei energiebesparende maatregelen een stuk comfortabeler. Ook de energierekening zal een stuk lager uitvallen wanneer je in een duurzame woning woont. Tevens zal je huis een stuk langer meegaan wanneer deze duurzaam is gebouwd en ingericht. En als kers op de taart draag je ook nog eens bij aan een beter klimaat. Wil jij binnenkort een duurzame woning gaan kopen in Spanje, maar heb je geen idee waarop je moet letten bij de koop? Geen zorgen. Met deze handige tips koop jij een milieuvriendelijke woning. 

Waarom is het verstandig om een duurzame woning te kopen? 

Je kunt verschillende beweegredenen hebben om een duurzame woning aan te schaffen. Belangrijk is natuurlijk dat het hebben van een duurzaam huis bijdraagt aan een beter klimaat. En dat is hard nodig. Het klimaat gaat hard achteruit en de consequenties hiervan zijn nu al te merken. Denk maar aan de vele vormen van extreem weer waar we in Nederland mee te kampen hebben gehad de afgelopen jaren. Ook voor je portemonnee en woongenot is het goed om een duurzaam huis te hebben. Je betaald namelijk minder aan energiekosten en je woont comfortabeler. 

4 duurzame tips: let hierop bij het kopen van een duurzame woning in Spanje

Wil jij duurzame woningen kopen in Spanje? Dan kun je op vele factoren letten qua duurzaamheid. Wij hebben een shortlist met 4 tips voor je gemaakt om je alvast een duwtje in de groene richting te geven. 

Tip 1: controleer het bouwjaar van de woning

Doorgaans geldt dat hoe nieuwer de woning is, des te duurzamer het huis is gebouwd. De richtlijnen qua duurzaamheid voor het bouwen van nieuwe woningen worden constant aangescherpt. Als resultaat zijn nieuwbouwwoningen steeds duurzamer en energiezuiniger. Koop je een nieuwbouwhuis, dan zit je sowieso lager in de stookkosten dan wanneer je een oude woning koopt. Ook zijn nieuwbouwwoningen steeds vaker gasvrij, dus ook over gas je hoef je je geen zorgen te maken. Dat is wel zo fijn met de huidige gasprijzen. 

Tip 2: controleer het energielabel van de woning

Wanneer iemand zijn of haar woning verkoopt is diegene verplicht om het energielabel aan te kunnen tonen. Zo ontdekt de kopende partij gemakkelijker hoe duurzaam de woning is. De labels lopen van A (het meest zuinig) tot en met G (het minst zuinig). Controleer dus wat het energielabel van de woning is en je hebt al een duidelijk beeld van het duurzaamheidsgehalte van de woning. 

Tip 3: vraag naar de isolatie van de woning

Het gebruiken van groene energie is belangrijk, maar het is ook belangrijk hoe je met deze energie omgaat. Als de woning slecht geïsoleerd is, dan stook je voor niks. Je kunt met je zintuigen al heel wat voelen, bijvoorbeeld of het ergens tocht of niet. Maar, toch weten de huidige bewoners het beste hoe het gesteld is met de isolatie van de woning. Vraag dus naar de wijze waarop de vloer, ramen, muren en het dak geïsoleerd is en wanneer. Want, hoe recenter alles geïsoleerd is, des te beter het rendement.