Ga naar de inhoud

Op zoek naar duurzame vloerbekleding? Kies dan voor tapijttegels!

  • door

Tegenwoordig zijn veel mensen bezig met het verduurzamen van hun woning. Dat is een trend die wij alleen maar toejuichen, want het milieu kan een steuntje in de rug gebruiken. Klimaatverandering is in volle gang en het brengt de nodige consequenties met zich mee. Extreem weer dient zich steeds vaker en heftiger aan, ook in ons land. Als iedereen in Nederland zijn woning een stukje duurzamer maakt helpen we bij aan het terugdringen van klimaatverandering. Het verduurzamen van je woning klinkt misschien als een hele kluif, omdat je gedachten mogelijk direct gaan naar het installeren van zonnepanelen. Maar, je kan ook verduurzamen op kleine schaal. Bijvoorbeeld door duurzame vloerbedekking te leggen. In dit artikel gaan we dieper in op een variant van duurzame vloerbekleding, namelijk: tapijttegels. Wat is het, waarom is het duurzaam en welke voordelen biedt het nog meer? Je leest het in dit artikel. 

Wat zijn tapijttegels? 

Wanneer je in een kantoor, restaurant of bank werkt dan ken je de tapijttegels vast wel. Voor degene die nog niet bekend zijn met deze vorm van vloerbedekking gaan we eerst dieper in op de bovenstaande vraag. Tapijttegels zijn losse vierkante tegels tapijt die je één voor één op de vloer legt tot er een samenhangend geheel ontstaat. Ze worden vaak gebruikt in ruimtes waar veel loopactiviteit is. Hierbij kun je denken aan winkels, restaurants, banken of vergaderlocaties. Dit heeft meerdere redenen, maar de belangrijkste reden is dat de tegels erg stevig zijn. Dit maakt ze erg geschikt voor locaties waar veel mensen op het tapijt lopen. De tegels kunnen modulair gebruikt worden. Dit houdt in dat je verschillende soorten tapijttegels met elkaar kunt combineren. Denk aan verschillende patronen, kleuren en materialen. 

Waarom zijn tapijttegels duurzaam? 

Draag je steentje bij aan een duurzame wereld door tapijttegels in je woning, kantoor, winkel of restaurant te leggen. Maar, waarom zijn deze tegels eigenlijk zo duurzaam? We hebben de belangrijkste redenen voor je op een rij gezet in het onderstaande lijstje. 

  • De tapijttegels zijn erg stevig. Ze zullen niet snel vaal worden of kapot gaan. Hierdoor geniet je van een lange levensduur. Mocht er onverhoopt toch een gedeelte van je tapijt kapot gaan? Dan kun je deze eenvoudig vervangen door één of meerdere nieuwe tegels. Dit is een belangrijk verschil in duurzaamheid met andere vloeren. Die bestaan namelijk uit één compleet geheel. Wanneer een kamervullend tapijt stuk is, dan dien je het gehele tapijt te vervangen. 
  • Vele bedrijven bieden tapijttegels aan die circulair zijn. Dit houdt in dat de tegels gemaakt zijn van gerecyclede materialen. Door gebruik te maken van dit type tegels draag je bij aan het verminderen van de afvalstroom en de daarbij behorende CO2-uitstoot. 
  • De tapijttegels zijn zeer eenvoudig schoon te maken. Ook dit draagt bij aan de lange levensduur van de tegels. Als ze schoon blijven hoef je ze immers niet te vervangen. 
  • De afgelopen tijd is de prijs van energie door het dak gestegen. Gas wordt alsmaar duurder en daarom is het van belang zo min mogelijk te stoken. Tapijttegels kunnen je hierbij helpen, want deze tegels zorgen voor een goede isolatie qua warmte. Dit zorgt er niet alleen voor dat je minder hoeft te stoken, je hebt ook nog eens lekkere warme voeten als je over de tegels loopt. 
  • Tot slot bieden de tapijttegels je erg veel vrijheid voor als je gaat verhuizen. Bij een kamervullend tapijt laten vele mensen het tapijt liggen voor de volgende bewoner en halen ze een nieuwe voor de nieuwe woning. De tapijttegels kun je zeer eenvoudig lostrekken en meenemen naar je volgende bestemming. 

Van welke voordelen geniet je nog meer als je tapijttegels legt? 

Zoals je kunt lezen zijn er vele duurzame voordelen aan het leggen van tapijttegels, maar dat is nog lang niet alles. Naast de duurzame pluspunten geniet je ook nog van andere voordelen. De belangrijkste hebben we hieronder voor je op een rij gezet. 

  • Met tapijttegels kun je zeer eenvoudig een sfeer creëren in je woning die geheel bij je past. Je kunt namelijk tegels in één kleur leggen, maar je kunt ook een speels effect creëren door verschillende soorten tegels met elkaar te combineren. Denk aan diverse kleuren en patronen. 
  • Bij de aanleg van andere soorten vloeren heb je vaak een professionele stoffeerder nodig die de vloer voor je legt. Denk bijvoorbeeld aan een betonvloer of houten vloer. Dit kost je extra geld. Het leggen van tapijttegels is zeer eenvoudig en je hebt hier geen professional voor nodig. 
  • Tapijttegels hebben een geluidswerende werking. Wanneer mensen over de tegels lopen heb je geen last van krakende of andere geluiden. 

We kunnen concluderen dat er vele voordelen kleven aan het leggen van tapijttegels, waaronder enkele belangrijke duurzame voordelen. Heb je interesse in kwalitatieve en  goedkope tapijttegels? Neem dan eens een kijkje bij Sparo.nl!