Ga naar de inhoud

Normandië: De unieke wijnstreek van Frankrijk

Normandië: De unieke wijnstreek van Frankrijk

Normandië, gelegen in het noordwesten van Frankrijk, is een regio die bekend staat om zijn rijke erfgoed op het gebied van cider- en Calvadosproductie. Hoewel de drankreputatie van de regio voornamelijk draait om deze op appel gebaseerde dranken, bestaat er een verborgen juweeltje dat deze norm doorbreekt: Les Arpents du Soleil, de enige wijngaard in Normandië.

Les Arpents du Soleil: Een testament van passie en traditie

Les Arpents du Soleil is meer dan alleen een wijngaard; het is een verhaal van passie en heropleving. Opgericht in 1995 door Gérard Samson, een fervent wijnmaker, staat deze wijngaard in familiebezit als een baken van wijnbouw in een regio die gedomineerd wordt door ciderboomgaarden. Samsons visie was niet alleen om een wijngaard aan te leggen, maar om de wijnbouwtraditie van Normandië nieuw leven in te blazen.

De wijngaard ligt op een zuidhelling en geniet van optimaal zonlicht, een cruciale factor in de druiventeelt. De bodem, een mix van kalksteen en klei, biedt de perfecte basis voor wijnstokken en zorgt voor de productie van druiven van hoge kwaliteit.

De wijngaard heeft een divers aanbod van druivenrassen, van de bekende Pinot Noir en Chardonnay tot de minder bekende Auxerrois en Müller-Thurgau. Ondanks de bescheiden omvang maakt Les Arpents du Soleil zowel rode als witte wijnen die de aandacht hebben getrokken. De beperkte productie zorgt voor exclusiviteit, met wijnen die voornamelijk verkrijgbaar zijn op de wijngaard zelf, via hun E-shop en een handvol geselecteerde retailers in Normandië. 

Zowel kenners als critici hebben de wijnen van deze wijngaard geprezen. De HACHETTE DES VINS GUIDE heeft ze achttien keer erkend sinds hun debuut in 1998, waaronder twee keer met een “FAVORIETEN”. Ze hebben drie bronzen medailles gewonnen op de CHALLENGE INTERNATIONAL in vier jaar en drie “Prix des Vinalies” voor hun Pinot Noir rood. Hun consistente kwaliteit en het potentieel van hun terroir zijn onmiskenbaar.

De rode wijnen, gekenmerkt door hun lichte body, zijn gemaakt van Pinot Noir druiven. De winden ademen tonen van rood fruit aangevuld met subtiele kruiden, dankzij het rijpingsproces in eiken vaten gedurende 12 tot 18 maanden. 

De witte wijnen daarentegen worden gemaakt van Chardonnay, Auxerrois, Pinot Gris, Melon, Müller-Thurgau en Sauvignon Gris druiven. De druiven worden gefermenteerd en gerijpt in roestvrijstalen tanks, ze betoveren met hun knapperigheid en bieden een verfrissende smaak van citrus, geroosterde amandelen en delicate witte bloesem.

Naast de wijnproductie heeft Les Arpents du Soleil zich ook toegelegd op wijntoerisme. Bezoekers kunnen deelnemen aan wijngaardrondleidingen, proeverijen en workshops. Een extra belevenis is het restaurant van de wijngaard, waar gerechten worden geserveerd die zijn gemaakt van lokale ingrediënten, perfect gecombineerd met de wijnen van de wijngaard.

Voor degenen die op zoek zijn naar een bijzondere wijnervaring tijdens hun vakantie in Normandië, is een bezoek aan Les Arpents du Soleil een must. Het is niet zomaar een wijngaard; het is een bewijs van de mogelijkheden van wijn maken in de regio en de toewijding van degenen die geloven in het potentieel ervan.

Wijnmenu

Pinot Noir: Diep robijnrode kleur, met een krachtig aroma en gehemelte die kruiden, rood fruit, rokerige ondertonen en wilde nuances mengen. Rijk en vol met zijdeachtige tannines, die verfijning en gratie uitstralen. Past goed bij vis, schelpdieren gegrild of in saus, geitenkazen, Comté kazen, enz.)

Pinot Gris: Aromatisch profiel met toetsen van gekonfijte citrusvruchten, bergamot peer en een subtiele rokerige essentie, aangevuld met witte pepertonen. Naarmate hij evolueert, onthult hij minerale ondertonen die doen denken aan nafta. Uitzonderlijk evenwichtig met een indrukwekkende complexiteit. Als hij jong is, past hij goed bij koud vlees (andouille de Vire), taarten, terrines en gegrilde vis. Naarmate hij rijper wordt, past hij goed bij vis in sauzen en wit vlees. Hij past goed bij Camembert de Normandie gemaakt van ongepasteuriseerde melk.

Connivance: Een droge witte wijn blend van Chardonnay, Sauvignon, Bourgogne meloen en Muller-Thurgau druiven, gedeeltelijk gerijpt op eikenhout met malo-lactische gisting. Hij heeft een aroma van geroosterde amandelen, een volle smaak met een zilte afdronk en past goed bij gegrilde zeevruchten, geitenkaas en oude kazen zoals Comté.

Arpentissime: een verfijnde strowijn die lijkt op een verrukkelijke vloeibare lekkernij. Deze wijn wordt in beperkte hoeveelheden geproduceerd in gunstige jaren en wordt gepresenteerd in een Bellissima-fles van 0,375 l met een uniek etiket, ontworpen door een kunstenaar uit Honfleur. Het beste op zichzelf.

Auxerrois: Deze harmonieuze wijn biedt tonen van geel fruit en honing, die evolueren naar minerale en kruidige aroma’s met de jaren. Hij gaat goed samen met zeevruchten, sushi, Normandische kazen zoals Pont-l’Evêque en Livarot, foie gras en vult zowel romige sauzen als pittige Creoolse of Aziatische gerechten aan.

Het enigma: waarom maar één wijngaard in Normandië?

Het unieke karakter van Les Arpents du Soleil in Normandië roept een pertinente vraag op: Waarom is er maar één wijngaard in een uitgestrekte regio als Normandië? Verschillende factoren dragen bij aan deze anomalie.

1. Klimaatbeperkingen: Het klimaat in Normandië is niet echt bevorderlijk voor wijnbouw. De regio kent koude, vochtige winters en zomers die, hoewel aangenaam, naar de koelere kant neigen. Zulke omstandigheden kunnen een uitdaging vormen voor de druiventeelt.

2. Bodemgesteldheid: De overheersende klei- en kalksamenstelling van de Normandische bodem zorgt voor drainageproblemen, waardoor het niet ideaal is voor wijnstokken.

3. Historische voorgeschiedenis: Normandië’s lange traditie van ciderproductie heeft het potentieel voor wijn overschaduwd. De identiteit van de regio is verweven met cider, waardoor het de favoriete drank is voor zowel producenten als consumenten.

Ondanks deze uitdagingen komt Les Arpents du Soleil naar voren als een baken van hoop en doorzettingsvermogen. Zijn bestaan en de kwaliteit van de wijnen die het produceert zijn een bewijs van de passie en toewijding van de wijnbouwers. Het herinnert ons eraan dat met vastberadenheid zelfs de meest onverwachte regio’s wijnen kunnen produceren die het gehemelte verrukken.

Tot slot

Normandië, met zijn rijke geschiedenis en culturele betekenis, biedt een overvloed aan ervaringen voor bezoekers. Hoewel cider de traditionele drank is, voegt de aanwezigheid van Les Arpents du Soleil een unieke dimensie toe aan het aanbod van de regio. Deze wijngaard, met zijn voortreffelijke wijnen, staat symbool voor veerkracht en innovatie in het aangezicht van tegenspoed. Voor wie Normandië bezoekt, belooft een bezoek aan deze unieke wijngaard een even verrijkende als zeldzame ervaring.