Ga naar de inhoud

Neem een stapje in de groene richting met een duurzaam huis

  • door

Als de huidige energiecrisis ons iets leert, is dat het belangrijk is dat we niet afhankelijk zijn van fossiele energiebronnen, maar dat onze woningen zelfvoorzienend zijn in hun energietoevoer. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar tegenwoordig ook zeker voor je eigen portemonnee. De crisis is niet goed voor de portemonnee van mensen, maar het maakt mensen gelukkig wel een stukje bewuster dat het goed is om je woning te verduurzamen. Ben jij van plan om je woning milieuvriendelijker te maken, maar heb je geen idee wat voor opties je allemaal hebt? Dan is dit artikel voor jou. In dit artikel behandelen we enkele opties waarmee jij je woning kunt vergroenen. 

Laat je woning goed isoleren 

Het is natuurlijk erg mooi als je zelfvoorzienend bent in je energievoorziening. Echter, het is ook zaak om zuinig met die energie om te gaan. Wanneer je woning slecht geïsoleerd is dan kun je je woning gaan verwarmen of verkoelen, maar veel energie zal dan verloren gaan. Door je woning goed te isoleren met isolatiemateriaal zorg jij ervoor dat je van vele voordelen geniet. De belangrijkste hebben we hieronder voor je op een rij gezet. 

  • Doordat de woning goed geïsoleerd is gaat er geen energie verloren bij het verwarmen of verkoelen van je woning. Hierdoor bespaar je op de stookkosten en bespaar je energie
  • Het duurt minder lang om je woning te verkoelen of te verwarmen, wat zorgt voor meer wooncomfort. 
  • Doordat er geen energie verloren gaat geniet je van een constante temperatuur in je woning. 
  • Tot slot zorgt een goede isolatie ervoor dat je een verbeterd energielabel krijgt. Hoe hoger het energielabel van je woning, des te hoger de woningwaarde. 

Wek zelf groene energie op

De huidige gasprijzen en de prijzen voor elektriciteit stijgen door het dak. Daarnaast maken energieleveranciers nog te vaak gebruik van grijze energie in plaats van groene energie en ook gas is een fossiele energiebron. Het is beter om hier niet uit te putten. Verduurzaam je woning door zonnepanelen of een warmtepomp te installeren. Met de huidige prijzen van energie is de terugverdientijd nog korter dan normaal. Normaliter ligt de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen op 7 jaar en van een warmtepomp tussen de 7 en 15 jaar. Daarna geniet je van pure winst. Maar belangrijker, je draagt een steentje bij aan een verduurzaming van de wereld. En dat is hard nodig. 

Laat een groen dak plaatsen 

Dit is een optie waar mensen vaak niet direct aan denken bij het verduurzamen van hun woning, maar het is een optie die vele voordelen biedt. We hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet. 

  • Door een groen dak te plaatsen zorg je voor meer biodiversiteit. Vogels en andere dieren hebben zodoende meer leefgebied. Dit is hard nodig, want het leefgebied van vele dieren verslechterd. 
  • Door een laag groene vegetatie op het dak te plaatsen zorg je ervoor dat je dakbedekking beschut is tegen UV-straling. Hierdoor verleng je de levensduur van je dakbedekking. 
  • Tijdens warme zomerdagen zorgt het groene dak ervoor dat je woning koel blijft. Hierdoor hoef je niet de airco aan te zetten, waardoor je weer de nodige energie bespaart.