Ga naar de inhoud

Minder plastic gebruiken tijdens een evenement? Maak gebruik van de DrinkCup

  • door

De kans is groot dat je tegenwoordig als organisator van een festival goed nadenkt betreft hoe je je evenement zo duurzaam mogelijk kunt organiseren. Dit is belangrijk, want veel mensen hechten hier tegenwoordig veel waarde aan. Daarnaast is het uiteraard belangrijk omdat het niet goed gaat met ons milieu. Als je nog vaak festivals organiseert waarbij je veel plastic gebruikt is dat iets waar je veel winst op kunt behalen als je kijkt naar milieuvriendelijkheid. Plastic is namelijk erg slecht voor het milieu. Maar, hoe kun je het gebruik van plastic verminderen. Je kunt onder andere hardcups huren waarmee je bezoekers op een duurzame manier kunt voorzien van een drankje. In dit artikel gaan we dieper in op deze bekers en waarom ze duurzaam zijn. 

Waarom moeten we minder plastic gebruiken? 

Maar, voordat we verder ingaan op de voordelen van hardcups behandelen we eerst de nadelen van plastic. Want, waarom moet je eigenlijk geen plastic meer gebruiken op je festival. Ten eerste is de productie van plastic zeer vervuilend. Hierbij komt er veel CO2 vrij en er wordt veel energie en water verbruikt bij de productie. Daarnaast komt plastic veelal in de natuur terecht. Doordat het materiaal niet biologisch afbreekbaar is blijft het daar voor altijd liggen. Het brengt schade toe aan dieren en komt in ons voedsel en drinken terecht in de vorm van microplastic. Zo zijn er nog genoeg andere redenen waarom we geen plastic meer moeten gebruiken op festivals, maar dit zijn toch wel de belangrijkste. 

Wat maakt dat hardcups duurzaam zijn?

Als organisator kun je er ook voor kiezen om hardcups te huren, bijvoorbeeld van DrinkCup. Dit zijn herbruikbare bekers die je na het festival weer in kunt leveren bij DrinkCup, zodoende kunnen de bekers weer bij andere festivals worden gebruikt. Door herbruikbare bekers te gebruiken zorg je ervoor dat je minder plastic hoeft te gebruiken. De hardcups van DrinkCup zijn gemaakt van polypropyleen. Dit is een kunststofsoort die de hoogste mate van recyclebaarheid heeft. Daarnaast zijn de bekers stevig en hebben ze een lange levensduur. Dit is belangrijk aangezien op festivals bekers eenvoudig op de grond kunnen vallen en vertrapt kunnen raken. Door de stevigheid van de beker kunnen ze tegen een stootje en hoeven ze niet snel vervangen te worden. 

Van welke voordelen geniet je nog meer als je gebruik maakt van hardcups? 

Plastic bekers kunnen slechts één keer gebruikt worden en wanneer een bezoeker zijn of haar drankje heeft opgedronken worden deze bekers vaak op de grond gegooid. Aan het einde van het festival ligt het hele terrein bezaaid met plastic bekers. Als organisator ben je verantwoordelijk dat het terrein schoon achtergelaten wordt. Oftewel, het kost je veel schoonmaakkosten om het terrein schoon te maken. Met de hardcups van DrinkCup kun je werken met een statiegeldsysteem. Wanneer een bezoeker voor het eerst een drankje haalt dan betaalt de bezoeker statiegeld voor het glas. Wanneer hij of zij een nieuw drankje haalt, wordt deze telkens in hetzelfde glas geschonken. Bij inlevering van het glas krijgt de bezoeker zijn of haar statiegeld terug. Dit scheelt je als organisator een hoop schoonmaakkosten.