Ga naar de inhoud

Milieuvriendelijker wonen? Voorzie je woning dan van een groen dak

  • door

In de laatste jaren was het voor veel mensen moeilijk om een nieuwe woning te kopen. De markt was behoorlijk verhit en er moesten gekke bedragen neergelegd worden voor een nieuwe woning. Vandaag de dag is de markt nog steeds uit balans en daarom kiezen vele woningbezitters er voor om niet een nieuwe woning te kopen, maar om hun woning te verduurzamen. Kijkend naar de huidige energiecrisis en de stand van ons klimaat is dat geen onverstandige beslissing. Het verduurzamen van een woning kan op vele manieren. Bekende opties zijn het installeren van zonnepanelen of een warmtepomp. Maar, je kunt ook kiezen voor een groene dak. In dit artikel gaan we dieper in op het aanleggen van een groen dak en waarom zou je hiervoor moeten kiezen. 

Wat is een groen dak

Groene daken zijn, zoals de naam al doet vermoeden, daken die bedekt zijn met planten of grassen. Het zorgt er niet alleen voor dat je woning duurzamer wordt, het zorgt er ook voor dat het straatbeeld groener wordt. Er zijn verschillende soorten groene daken die je kunt onderscheiden, zo zijn er intensieve en extensieve groene daken. Intensieve groene daken zijn varianten die bestaan uit grassen, kruiden, struiken en soms zelfs bomen. Extensieve daken zijn begroeid met mossen, vetplanten en kruiden. Laatstgenoemde zijn doorgaans gemakkelijker te onderhouden. 

Waarom is een groen dak duurzaam?

Groene daken dragen om meerdere redenen bij aan het duurzaamheidsgehalte van je woning. Hieronder hebben we de belangrijkste redenen voor je op een rijtje gezet. 

Levensduur

Groene daken verlengen de levensduur van je dak. Schadelijke weersinvloeden van de zon, regen of wind worden namelijk door het groene dak tegengehouden. Onderzoek heeft bewezen dat dakbedekking twee tot drie keer langer meegaat wanneer er een groen dak is aangelegd. 

Biodiversiteit

Groene daken stimuleren biodiversiteit, en dat is hard nodig in deze tijd. Insecten en andere dieren hebben het al tijden zeer zwaar. Hun leefomgeving wordt alsmaar verslechterd door klimaatverandering. Door een groen dak aan te leggen bied je insecten en vogels schuil- en broedplaatsen. 

Waterregulatie

In Nederland kan het nog wel eens flink regenen. Door klimaatverandering kunnen we ook steeds meer rekenen op intense regenbuien, die voor wateroverlast kunnen zorgen. Groene daken houden regen vast waardoor de kans op wateroverlast vermindert wordt. 

Energiebesparing

Een groen dak zorgt voor een optimale isolatie van je woning. In de zomer is je woning lekker koel en in de winter wordt de warmte goed vastgehouden. Hierdoor heb je minder energie nodig om je woning te verwarmen. 

Wat zijn de kosten van een groen dak? 

Wil je een groen dak aanleggen en ben je benieuwd wat de kosten zijn? Dit kan per klus erg variëren, dus hier is geen eenduidig antwoord op. Gemiddeld moet je rekening houden met zo’n €30 per m2 voor een sedumdak en tot €120 per m2 voor een intensief begroeide daktuin. Overigens zijn er gemeenten die subsidies bieden voor het aanleggen van een groen dak. Wil je meer informatie over de kosten van een groen dak? Dan raden wij je aan om contact op te nemen met de specialisten van topgroen.nl.