Ga naar de inhoud

Milieuvriendelijker wonen? Met een groen dak en zonnepanelen zet je een reuzenstap!

  • door

Door de huidige energiecrisis en het slechte klimaat zijn er vele woningbezitters die hun woning willen verduurzamen. De prijs van energie is het afgelopen jaar door het dak gegaan, dus het kost erg veel geld om je woning te voorzien van energie. Het loont daardoor om je woning zelfvoorzienend te maken als het gaat om energie. Daarnaast is het uiteraard beter voor het klimaat om je woning duurzaam te maken. Momenteel hebben we al te kampen met de consequenties van klimaatverandering. Hoe eerder iedereen duurzame maatregelen doorvoert, des te beter voor het milieu. In dit artikel gaan we dieper in op een aantal toepassingen waarmee je een reuzenstap zet in de duurzame richting: namelijk een groen dak in combinatie met zonnepanelen. 

Waarom kiezen voor een groen dak?

Een groen dak heeft verschillende voordelen. De belangrijkste hebben we in de onderstaande alinea voor je op een rij gezet.

Voordelen sedumdak

Allereerst is het natuurlijk beter voor het milieu, omdat er minder CO₂ uitgestoten wordt. Groene daken helpen daarnaast bij het reguleren van de temperatuur. In de zomer houden ze je huis koeler en in de winter juist warmer. Bovendien verminderen ze geluidsoverlast en zorgen ze ervoor dat regenwater sneller afgevoerd kan worden, waardoor er minder kans is op overstromingen. Kortom, er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je voor een groen dak zou kiezen. Zeker als je ook nog eens weet dat het relatief simpel en goedkoop is om aan te leggen!

Waarom kiezen voor zonnepanelen?

Zonnepanelen hebben eveneens verschillende voordelen. Zoals gezegd draagt het gebruik van zonnepanelen bij aan duurzamer wonen, omdat het milieu er minder last van heeft. Zonnepanelen zijn daarnaast een goede investering, want je bent in staat om (een groot deel van) je eigen energie op te wekken. Dit bespaart je in de toekomst geld, omdat je niet afhankelijk bent van stijgende energieprijzen. Bovendien is het gebruik van zonnepanelen heel simpel en kun je ze gemakkelijk zelf aanschaffen en installeren.

Groen dak in combinatie met zonnepanelen

Wanneer je kiest voor een groen dak in combinatie met zonnepanelen, maak je een keuze voor duurzaamheid op twee fronten. Enerzijds draagt het groene dak bij aan een beter milieu en anderzijds wek je door middel van de zonnepanelen (een groot deel van) je eigen energie op. Op die manier ben je niet afhankelijk van stijgende energieprijzen en draag je bovendien zelf bij aan een beter milieu! Kortom, als je wilt verduurzamen is het groen aanleggen van zonnepanelen een uitstekende keuze. Wil je meer informatie over het aanleggen van een groen dak in combinatie met zonnepanelen? Neem dan contact op met de specialisten van Solarsedum

Tip: om het maximale uit je zonnepanelen te halen is het belangrijk om je zonnepanelen structureel schoon te maken. Zodoende werken je panelen efficiënter en wek je meer groene energie op. 

Hoe pak ik het aan?

Als je kiest voor een groen dak in combinatie met zonnepanelen, is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Zoals gezegd is het relatief simpel en goedkoop om een groen dak aan te leggen, maar het is wel belangrijk dat je weet wat je doet. Je wilt tenslotte niet dat het dak achteraf lekkage gaat veroorzaken of dat de zonnepanelen niet goed functioneren. Daarom is het aan te raden om een professional in te schakelen die je kan helpen met het aanleggen van het groene dak en/of het installeren van de zonnepanelen. Op die manier weet je zeker dat alles goed gedaan wordt en kun je optimaal genieten van de voordelen!