Ga naar de inhoud

Magazijn verduurzamen? Kies voor een elektrische heftruck

  • door

De kans is groot dat je als ondernemer al vaak hebt nagedacht over het verduurzamen van je onderneming. Je kunt vandaag de dag ook niet meer achterblijven qua duurzaamheid, want relaties verwachten van je dat je milieuverantwoordelijk onderneemt. Of het nu een klant of leverancier is, velen hebben duurzaamheid hoog in het vaandel zitten. Als bedrijf kun je op vele manieren je onderneming verduurzamen, bijvoorbeeld door zonnepanelen of LED-verlichting te installeren. In dit artikel gaan we dieper in op het verduurzamen van het magazijn. Je kunt een grote stap zetten door heftrucks op diesel of LPG in te wisselen voor een elektrische heftruck. Maar, waarom zijn deze heftrucks eigenlijk duurzaam? Die vraag en ook andere vragen worden beantwoord in dit artikel.

Waarom is een elektrische heftruck duurzaam?

Heftrucks die aangedreven worden door diesel of LPG stoten schadelijke uitlaatgassen uit. Dit is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de werknemers die ermee werken. Elektrische heftrucks zijn vrij van schadelijke uitlaatgassen. Ook verklein je de vraag naar fossiele brandstoffen. Door telkens maar gebruik te maken van olie en gas putten we de aarde uit, dus het is hard nodig om gebruik te maken van andere bronnen. Uiteraard heb je wel te maken met meer energieverbruik wanneer je elektrische heftrucks gebruikt. Het is onderzocht dat je het huidige energieverbruik met factor 1,6 moet vermenigvuldigen, maar zelfs dan is de CO2-footprint van de elektrische heftruck nog een stuk lager dan die van een heftruck op diesel of LPG.

Waarom kiezen voor een elektrische heftruck?

Heftrucks maken het werk in een magazijn een stuk gemakkelijker. Je kunt met een heftruck vrachten laden en lossen, pallets verplaatsen, magazijnstellingen bevoorraden en nog veel meer. Je werkt flexibeler, wendbaarder, efficiënter en sneller. Elektrische heftrucks voegen daar nog andere voordelen aan toe. Zo zijn ze bijvoorbeeld een stuk stiller dan heftrucks op diesel of LPG. Ook zijn ze een stuk moderner ingericht dan ouderwetse heftrucks met een oudere loodzuur-accu. Ook geniet je van een onderhoudsarme heftruck. De modern ingerichte heftrucks hebben minder bewegende delen, waardoor je minder onderhoud hoeft uit te voeren.

Hoe kies je de juiste elektrische heftruck?

Welke heftruck het beste bij je past is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is het hefvermogen van de heftruck een belangrijke factor. Het hefvermogen geeft aan hoe zwaar een heftruck kan tillen. Hoe zwaarder je wilt tillen, des te hoger het hefvermogen moet zijn. Ook ergonomie, comfort en batterijduur zijn belangrijke factoren. Als je bijvoorbeeld de hele dag intensief met een heftruck werkt is het goed om een truck te kiezen met een zware accu. Tot slot is de wendbaarheid van de heftruck van belang. Heb je maar weinig ruimte in je magazijn? Dan kun je kiezen voor een heftruck met een kleine draaicirkel. Samenvattend kun je jezelf vier vragen stellen voordat je een elektrische heftruck gaat kopen, namelijk:

  • Waar ga ik de heftruck voor inzetten?
  • Ga ik de heftruck alleen binnen gebruiken of ook buiten?
  • Hoe zwaar wil ik met de heftruck tillen?
  • Welke hefhoogte moet de heftruck hebben?

Wil je graag meer informatie over elektrische heftrucks? Dan raden wij je aan om eens een kijkje te nemen bij Be Green Techniek.