Dat is helemaal niet zo moeilijk als je misschien zou denken. Zolang je maar de juiste zorg en toewijding aan je bloemen en planten schenkt, komt alles goed.
En het resultaat is een bloemperk om trots op te zijn! Maar wat nou als je eigenlijk helemaal niet zulke groene vingers hebt? Geen probleem. Zelfs wanneer je talenten heel ergens anders liggen, is het alsnog mogelijk om prachtige borders aan te leggen. Ga wel grondig na welke planten het beste waar en wanneer groeien. Oftewel, wat hun bloeiperiode is en of ze veel of weinig zonlicht vergen om tot hun recht te komen of zelfs te overleven. Tip: schrijf de belangrijkste info op in een kladblokje of schrift, zodat je alle informatie beter opslaat. Door dit terug te lezen kun je alles ook snel toepassen.
Kies de mooiste borderplanten uit om met of zonder groots vooropgezet plan een bloemperk te creëren. Uiteraard kun je ook nog kiezen voor verlichting, beeldjes en andere soorten versiering om je borders mee te versieren. Qua begroeiing zijn er complete borderpakketten beschikbaar, maar wanneer je heel precies bent selecteer je jouw bloemen en planten waarschijnlijk liever los. Houd de volgende elementen in je achterhoofd bij het maken van je uiteindelijke keuze(s) om tot een ideaal eindresultaat te komen:
- Gemiddelde lengte: hoe hoog wordt de plant of bloem en overschaduwt die de rest niet te veel?
- Bodem: beschikt jouw bloemperk wel over de grondsoort waarin het siergras het beste floreert?
- Omstandigheden: heeft je siergras veel of weinig licht nodig?
- Verzorging: hoeveel onderhoud heeft je siergras nodig?
Koop dus niet zomaar lukraak planten om ze in de grond te stoppen en daarna al dan niet periodiek water te geven. Lees je goed in over de begroeiing van jouw keuze en of deze wel geschikt is voor jouw borders.
Laten we ons nu eens concentreren op de manieren waarop jij jouw borders kunt indelen en vormgeven. Dat doe je met je eigen fantasie en vaste bestanddelen zoals siergrassen en -grind!
Siergrassen
Een goed verstaander heeft enkel een woord als ‘siergras’ nodig. In plaats van een halve bestaat dit uit twee woorden, die precies de functie ervan duidelijk omschrijven. Het is een gras dat voor sier zorgt. Hoeveel duidelijker wil je het hebben?
In grote lijnen worden siergrassen in lage en hoge onderverdeeld. Maar iedere soort heeft zijn eigen unieke eigenschappen, wat een verantwoorde keuze heel belangrijk maakt.
Lage siergrassen
Wellicht heb je al planten en versieringen aangebracht die de meeste aandacht zouden moeten opeisen in jouw bloemperk. Dan kun je lage siergrassen als aanvulling gebruiken. Ze zullen de rest van je begroeiing niet in de schaduw stellen. Maar weet dan wel zeker dat het siergras van jouw keuze zelf niet aan het zonlicht onttrokken mag worden
Qua soorten behoren egelzonnehoed, geschubde mannetjesvaren en Ierse heide tot de populairste.
Hoge siergrassen
Wat we net zeiden over je andere groenvoorziening geldt ook voor hoge siergrassen: ze mogen andere planten die floreren in zonlicht net in de schaduw zetten. Dat is dan ook de reden dat hoge siergrassen het vooral goed doen op de achtergrond.
Mocht er achter je border nou een inspiratieloze muur staan, dan wordt die meteen met mooie planten afgeschermd. Ideaal toch? Het maakt je tuin bovendien bijzonder populair voor bijen en vlinders.
Sommige soorten hebben dankzij hun hoogte wel ondersteuning nodig. Ridderspoor kan behoorlijk kwetsbaar zijn voor windvlagen, bijvoorbeeld. Dat heb je bij het wat kleinere duizendblad niet nodig, wat net als vingerhoedskruid de strengste winters kan doorstaan. Maar laatstgenoemde is giftig, moet gezegd. Weet je dat ook even.
Siergrind
Geef je bloemperken net dat beetje extra door er de juiste soort siergrind over te verdelen. Misschien zelfs meerdere: dat hangt er vanaf of je één specifieke kleur, grootte of textuur zoek dan wel meerdere. Dankzij de grote verscheidenheid kun je helemaal zelf bepalen welke kleur en uitstraling je borders krijgen. Het is bovendien mogelijk om de steentjes te beschermen tegen wegzakken in de grond. Dat doe je eenvoudig door op de plaats waar ze komen te liggen een worteldoek aan te brengen. Beschermt je ook nog eens tegen onkruid. Is dat even mooi meegenomen!