Op verschillende plaatsen vind je lekbakken terug. Dit zijn bakken die bedoeld zijn voor het opvangen van vloeistof. Je ziet ze overal bijvoorbeeld:
- Onder een wasmachine of vaatwasser om eventueel water op te vangen.
- In een koffie en thee automaat om de thee of koffie op te vangen die over een kopje heen loopt.
- Tijdens onderhoud van motoren om schadelijke vloeistoffen zoals motorolie of remvloeistof.
- Op plaatsen waar chemicaliën worden opgeslagen, voor het geval dat verpakking gaan lekken. Zo wordt voorkomen dat het over de vloer verspreid wordt.
De Nederlandse wetten omtrent opslag
Het veilig opslaan van chemicaliën is in Nederland bij wet vastgelegd. Deze afspraken zijn opgesteld om rekening te kunnen houden met het milieu en om risico’s te kunnen verminderen. Als jouw bedrijf werkt met gevaarlijke stoffen, dan ben je verplicht om deze op te slaan omtrent de wetten. Gevaarlijke vloeistoffen moeten bijvoorbeeld in een verpakking op een lekbak staan.
Kies de lekbak die in jouw sector past
Dit mag niet zomaar elke lekbak zijn. De bak moet ook voldoen aan de wetgeving. Deze moet tegen bepaalde stoffen kunnen en de juist opvangcapaciteit hebben. Doe onderzoek naar de eisen die in jouw sector gesteld worden. Sommige lekbakken zijn speciaal gefabriceerd voor een bepaalde sector. Het materiaal van een lekbak speelt ook een rol, je kunt onder andere kiezen uit kunststof, staal of verzinkte bakken.
Welke lekbak heb ik nodig?
Dit hangt af van de vloeistoffen die je wilt opslaan. De corrosiebestendigheid en bestendigheid tegen verschillende chemische vloeistoffen verschilt per materiaal. Hieronder geven wij je een overzicht:
Verzinkte lekbak
Is in de basis een stalen lekbak, die voorzien is van een beschermlaag tegen corrosie. Deze mag absoluut niet gebruikt worden bij het opslaan van amine, alkalihydroxiden, chloorkoolwaterstof,nitrillen,fenol,chloriden en organische en anorganische zuren.
Stalen lekbak
Hier sla je chemische grondstoffen mee op, denk bijvoorbeeld aan aardolie, blauwzuur en benzine.
Kunststof lekbak
Is noodzakelijk om bijtende stoffen veilig op te slaan. Voorbeelden van bijtende stoffen zijn accuzuur, ammoniak, chloor en andere zuren.
Verklein risico’s
Moet de lekbak meer volume kunnen dragen en opvangen, dan kun je het beste kiezen voor een lekbak voor vaten of een IBC. Belangrijk is dat een lekbak altijd 110% van de inhoud moet kunnen opvangen. Producten staan altijd droog op een lekbak met rooster, ook als er vloeistof is weggelopen uit de verpakking in de lekbak. Met een rooster in een opvangbak kun je voorkomen dat olievaten in een laagje olie blijven staan.
Meer lezen over duurzaamheid? Lees dan ook eens over: