Ga naar de inhoud

LED-verlichting voor aquaria: de duurzame keuze

  • door
led verlichting

LED-verlichting heeft voor een revolutie gezorgd binnen de aquariumwereld. Oudere hobbyisten gebruiken nog steeds klassieke lampen, maar lopen zo mogelijk heel wat voordelen van de nieuwste generatie lampen mis. In dit artikel onderzoeken wij de voornaamste voor-en nadelen die LED-verlichting met zich meebrengt ten opzichte van klassieke aquariumverlichting.

Wat is aquariumverlichting? 

De onderwaterwereld in de natuur kent veel mooie taferelen. Kleurrijke koralen op de bodem van de zee die met de getijden meebewegen, exotische vissen die door koraalriffen zwemmen of waterplanten die in lagen groeien om een onderwaterbos te vormen. 

Mensen brengen deze taferelen graag in hun huis en dat doen ze met een aquarium. De dieren en planten die in deze aquaria leven, worden er echter gescheiden van hun natuurlijke omgeving. Daarom moeten mensen veel tijd besteden aan het behouden van een gezonde groei en een ecologische cyclus. De juiste verlichting speelt hier een zeer belangrijke rol. Vooral voor zoetwaterplanten vorm licht de belangrijkste bron van energie. Voor de zon is het moeilijk om voldoende licht te schijnen op een aquarium dat zich binnenhuis bevindt. Daarentegen kan een directe intense lichtbron ook schadelijk zijn omdat er zo een overvloed aan algen gecreëerd wordt.  

Daarom is het nodig om een aquarium te voorzien van de juiste artificiële verlichting. 

Voordelen van LED-verlichting

De eerste voordelen van dit soort verlichting hebben te maken met financiële kosten. Alhoewel de eerste investering best hoog kan zijn, is het pas op lang termijn dat men de voordelen van LED-verlichting kan voelen. LED-lampen verbruiken gemiddeld 75% minder elektriciteit dan andere verlichting. Ze gaan ook gemiddeld 5 jaar mee, terwijl klassieke lampen en fluorescentielampen een levensduur van 3 tot 24 maanden hebben. Door de lampen minder vaak te moeten vervangen, en door de energiebesparing, bespaart op je op termijn heel wat geld.

LED-lampen genereren meer licht en minder hitte. Dit betekent dat zij het aquarium niet verhitten, en zo het gevoelig ecosysteem van het aquarium niet verstoren. 

LED-lampen hebben tenslotte ook heel wat instelbare parameters. De lichtintensiteit kan geprogrammeerd worden zodat bepaalde cycli kunnen nagebootst worden. Zo kunnen sommige lampen de zonsopgang en zonsondergang nabootsen. Sommige zijn zelfs in staat om de maandelijkse maancyclus te imiteren. Deze moderne instellingen zorgen ervoor dat de planten en vissen in het aquarium optimaal kunnen genieten van de juiste temperaturen en kleurgolflengtes. Een voorbeeld van duurzame doch betaalbare LED verlichting voor een aquarium is HVPaqua

Nadelen van LED-verlichting

LED-verlichtingen kunnen best wel prijzig zijn, waardoor het oorspronkelijk aankoopbudget voor een aquarium dat hiermee is uitgerust een stuk hoger ligt. Dit wordt dan weer goed gemaakt door de besparingen die voortkomen uit deze lampen.

Een ander nadeel is dat de meeste aquaria niet uitgerust zijn om LED-lampen te ontvangen. De meest populaire aquariamodellen worden nog steeds aangeboden met fluorescentielampen. Het is echter mogelijk om nadien aanpassingen te brengen aan deze modellen, zodat ze alsnog met LED-lampen uitgerust kunnen worden. 

LED-lampen zijn uiteindelijk ook meer geschikt voor planten die een lage of middelmatige lichtintensiteitsbehoefte hebben. Ze zijn uitstekend voor bijna elke aquariumvis, maar voor planten die een hoge lichtintensiteit nodig hebben, kiest u beter een klassieke belichting. Er bestaan echter zeer specifieke LED-lampen die ook aan deze voorwaarden voldoen. 

De vele voordelen van de LED-verlichting wegen zwaar door en daarom worden zij in op de markt steeds populairder. Voor deze lampen ziet de toekomst er rooskleurig uit. 

Specifieke lichtbehoeften 

Zonlicht is wit voor het menselijk oog. Planten groeien sinds het begin der tijden goed onder dat zonlicht. Daarom is iedereen het erover eens dat zonlicht de beste lichtbron is voor plantengroei. De zon kan een uniforme hoeveelheid energie uitstralen op alle golflengten, inclusief infrarood en ultraviolet. 

Een kunstlicht dat bestaat uit rood, groen en blauw ziet er voor het menselijk oog ook wit uit. Als we echter naar het volle spectrum kijken, merken we dat de energie die door het kunstlicht wordt geleverd alleen wordt opgewekt bij rood, groen en blauw. Tip: RGB led aquarium

Planten vertrouwen op de deze lichtenergie om te groeien. Een licht met specifieke golflengtekenmerken zal worden geabsorbeerd om de fotosynthese te helpen, en vervolgens die energie te gebruiken bij een chemische groei. De kwaliteit van het licht heeft dus impact op de groei. 

Men heeft dus kunstlicht nodig dat het volledig spectrum aanbiedt om een plant optimaal te laten groeien. Onder een kunstmatig licht dat enkel rood, groen en blauw geeft, kunnen planten niet gezond groeien wegens een energietekort. Daarbij hebben planten in verschillende groeifasen een verschillend soort licht nodig hebben. Een instelbaar spectrum, waarbij lichten gedimd kunnen worden, is daarom de beste oplossing. 

De vele voordelen van de LED-verlichting wegen zwaar door en daarom worden zij in op de markt steeds populairder. Voor deze lampen ziet de toekomst er rooskleurig uit.

Meer lezen over duurzaamheid? Lees dan ook eens over: