Ga naar de inhoud

Kom jij slecht in slaap? Maak gebruik van deze 3 natuurlijke tips

  • door

Iedereen heeft wel eens een slechte nachtrust. Maar, wist jij dat maar liefst een kwart van de Nederlanders kampen met slaapproblemen? Een keertje slecht slapen is natuurlijk vervelend, maar wanneer dit structureel gebeurd kun je hier veel last van hebben. Slechte concentratie, lage productiviteit, slecht geheugen en minder creativiteit zijn enkele van de consequenties wanneer je structureel slecht slaapt. Het kan ervoor zorgen dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt. Want, wanneer je niet productief bent op je werk kun je hier weer stress van krijgen. De stress zorgt er weer voor dat je niet goed kunt slapen. Er zijn vele middeltjes die je kunt nemen om beter te slapen, maar dit is niet erg gezond. Je kunt er ook voor kiezen om het probleem op een natuurlijke wijze op te lossen. In dit artikel bieden we je 3 tips waarmee je slaapproblemen op een natuurlijke wijze kunt tegengaan. 

Slaap onder een verzwaringsdeken 

Stress en angstgevoelens zijn belangrijke oorzaken van slaapproblemen. Veel mensen hebben stress van werk, school of vanuit sociale problemen. Je kunt een verzwaringsdeken kopen, zoals Latona Blanket, en hieronder slapen om deze problemen te tackelen. Het is namelijk bewezen dat een verzwaringsdeken een positief effect heeft op angstgevoelens en stress. Wanneer er een gelijkmatige druk wordt uitgeoefend op het gehele lichaam zal iemand een gevoel van geborgenheid ervaren. Dit zorgt ervoor dat je minder paniekgevoelens en nervositeit ervaart. Voor een ieder die moeite heeft met prikkels verwerken is het slapen onder een verzwaringsdeken een aanrader. Zo helpt het ook bij mensen die ADHD, autisme of een andere aandoening hebben. 

Zorg voor voldoende beweging 

Sport is op meerdere vlakken goed voor je. Uiteraard is voldoende beweging goed voor je algehele gezondheid en conditie. Maar, veelvuldig bewegen zorgt er ook voor dat je beter slaapt. Door te sporten raakt je lichaam moe en dit helpt je om beter in slaap te komen en om dieper te slapen. Hierdoor hersteld je lichaam en geest zich beter en rust je zodoende beter uit. Zorg er wel voor dat je niet vlak voor het slapen gaan gaat sporten. Je bent namelijk niet direct na het sporten moe, maar je bent dan juist actief. Het beste kun je in de middag of ochtend sporten en in de avond een rustige activiteit ondernemen, zoals yoga of meditatie. 

Richt je slaapkamer rustgevend in 

Gebruik je slaapkamer ook enkel om te slapen en richt je kamer daarop in. Zorg ervoor dat je kamer bestand is tegen geluiden van buitenaf. Dit kun je doen door bijvoorbeeld dubbel glas te laten installeren in je slaapkamer. Ook bestaan er geluiddempende gordijnen. Daarnaast helpt een duistere kamer je om te slapen. Hierbij kun je denken aan rolluiken of verduisterende gordijnen. Ook helpt het niet om voor het slapen te gaan te kijken naar lichtgevende beeldschermen, zoals de televisie of je telefoon. Houdt deze apparaten uit je slaapkamer. Als laatste is de temperatuur van de kamer ook van belang. Slaap treed in wanneer de temperatuur daalt. Dus, wanneer je het koud hebt kun je beter een extra dekentje over je heen gooien dan de verwarming aanzetten.