Ga naar de inhoud

Kantoor verduurzamen? Kies dan voor LED-verlichting

  • door

Als ondernemer heb je vast al vaak nagedacht over hoe je jouw kantoor kunt verduurzamen. Dat is niet heel gek, want duurzaamheid is belangrijker dan ooit. De kans is groot dat je klanten en medewerkers veel waarde hechten aan het duurzaamheidsgehalte van je bedrijf en dus ook van je kantoor. Wanneer je niet meegaat in de duurzame trends, kun je het risico lopen dat klanten en werknemers ontevreden zijn met je bedrijf. Het verduurzamen van je kantoor kun je op vele manieren bewerkstelligen, bijvoorbeeld door: genoeg vegetarische opties aan te bieden tijdens de lunch, medewerkers stimuleren om duurzaam te reizen van en naar kantoor of gebruik te maken van tweedehands meubilair. In dit artikel gaan we dieper in op een andere optie: namelijk LED-verlichting. 

Wat maakt LED-verlichting duurzaam? 

LED-verlichting is tot wel 90% zuiniger dan de ouderwetse gloeilamp en tot wel 85% zuiniger dan een halogeenlamp. Je moet weliswaar wat dieper in de buidel tasten voor de aanschaf van dit type lamp, maar dat heb je zeer gemakkelijk terugverdiend. Ten eerste komt dit door de levensduur van LED-verlichting. LED-lampen hebben gemiddeld een levensduur van 15.000 branduren, voor halogeenlampen is dit 2000 branduren en voor gloeilampen 1000 branduren. Daarnaast zijn LED-lampen efficiënter. Bij gloeilampen wordt slechts 3 tot 9% van de energie omgezet in verlichting. Bij LED-verlichting ligt dit percentage een stuk hoger. Hoe hoog het percentage is, is afhankelijk van de kleur verlichting. Mocht je veel oude verlichting op je kantoor hebben hangen, kun je hier dus een behoorlijke slag mee slaan als we kijken naar verduurzaming.  

Welke soorten LED-verlichting heb je? 

Qua soorten LED-lampen zijn er veel opties waaruit je kunt kiezen. In dit artikel hebben wij 2 populaire soorten voor je uitgelicht. 

LED armatuur

Een LED armatuur wordt het meeste toegepast in ruimtes waarin een hoge lichtopbrengst gewenst is. Hierbij kun je denken aan winkels, maar ook aan een kantoor. LED armaturen worden ook wel TL buizen genoemd. Deze soort LED-verlichting geeft meer licht en een betere spreiding dan ‘normale’ LED-lampen. 

LED inbouwspots

LED inbouwspots zijn kleinere LED-lampen die beschikbaar zijn in allerlei toepassingen. Zo heb je keuze uit verschillende kleuren, wel of niet dimbare verlichting, verschillende aansluitingen en diverse groottes. Het mooie aan inbouwspots is dat de verlichting weggewerkt wordt in het plafond. Je geniet van een prachtige en strakke afwerking.  

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van LED-verlichting? 

Wil je graag LED-verlichting aanschaffen, maar heb je geen idee waarop je moet letten om de juiste keuze te maken? Geen zorgen. Wij hebben een lijstje met tips opgesteld die je helpen de juiste keuze te maken. 

  • Wil je dimbare of niet-dimbare LED-verlichting. Indien je voor dimbare verlichting kiest, kun je de verlichting afstellen op de gewenste sterkte. 
  • Welke kleur verlichting wil je? Het aantal Kelvin geeft de kleur van de verlichting aan. Indien je graag voor een warme verlichting wilt gaan kun je het beste kiezen voor LED-lampen die ongeveer 2700 Kelvin hebben. Geniet je meer van helder wit licht, dan is een LED-lamp met 4000 Kelvin een betere keuze. 
  • Goedkoop is duurkoop. Indien je LED-verlichting koopt, kies er dan niet voor om voor een dubbeltje op de eerste rij te zitten. Goedkope LED-lampen hebben gewoon minder kwaliteit dan de wat duurdere varianten. 

Zo zijn er nog vele andere aspecten waarop je kunt letten bij de aanschaf van LED-lampen. Kom je er niet uit? Dan raden wij je aan om eens contact op te nemen met de specialisten van outledTL.nl.