Ga naar de inhoud

Jezelf en anderen veilig houden tijdens corona, hoe doe je dat?

  • door

Gelukkig zien we de cijfers steeds verder verbeteren en is er vandaag de dag steeds meer mogelijk. Na anderhalf jaar vol met lockdowns willen de meeste mensen maar al te graag terug naar het oude normaal. Echter, zo ver is het nog niet. Ondanks dat er al vele mensen gevaccineerd zijn, gaat nu de zogeheten deltavariant rondt. Deze variant is een stuk besmettelijker dan de voorgaande varianten. Dus, we moeten nog steeds oppassen op de veiligheid van onszelf en anderen. Daarom in dit artikel een reminder betreft de dingen waarop je moet letten om jezelf en anderen veilig te houden. 

Laat je testen 

Eén van de belangrijkste regels is: laat je testen als je klachten hebt. We hebben het gezien bij Aspen Valley in Enschede, waarbij 1 persoon honderden anderen heeft besmet. Dat zijn natuurlijk dingen die we met zijn allen willen voorkomen, want dan lopen de cijfers wel heel snel op. Heb je klachten? Laat je dan altijd testen bij een GGD-locatie bij jou in de buurt. Echter, het is ook goed om jezelf regelmatig te testen, ook als je geen klachten hebt Bijvoorbeeld voordat je naar een verjaardagsfeestje of familiebijeenkomst gaat, want dan weet je immers zeker dat je negatief bent. Je kunt een coronatest kopen waarmee je jezelf kunt testen. Bij deze test heb je binnen 15 minuten uitslag, dus je weet al snel of je positief of negatief bent. Een corona zelftest kopen is goedgekeurd door het RIVM, dus je kunt jezelf niet alleen snel, maar ook betrouwbaar testen. 

Laat je vaccineren

Naarmate de vaccinatiecijfers oplopen, lopen de sterfgevallen, ziekenhuisopnames en IC-opnames terug. Dit zijn de belangrijkste cijfers waar de overheid naar kijkt aangaande het nemen van maatregelen. Het is dus belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren. Op het moment van schrijven zijn er maar liefst 20,1 miljoen prikken gezet in Nederland, een fors aantal mensen dus. Maar, we zijn er nog niet. Na de meest recente versoepelingen hebben we weer een forse opmars gezien van het coronavirus, met name onder tieners en twintigers. Ook voor jonge mensen is het van belang zich te laten vaccineren, ondanks de kans dat ze er niet heel ziek van worden. Je beschermd de zwakken en ouderen voor het virus, die er wel erg ziek van kunnen worden. Vandaar, laat je vaccineren! 

Pas deze eenvoudige handelingen toe

Door middel van enkele simpele handelingen kun je de kans al sterk verkleinen dat je het coronavirus oploopt. We hebben ze hieronder voor je op een rij opgesteld. 

  • Werk zoveel mogelijk thuis, indien je dit kan. We snappen dat dit op den duur zwaar is en daarom moet je een routine vinden. Ga af en toe even wandelen, of even in de tuin zitten of videobel regelmatig met collega’s. Zodoende zit je niet alleen in je kantoor naar je scherm te kijken.
  • Schudt geen handen. We hebben al snel de neiging om elkaars handen te schudden, maar dit kan de kans aanzienlijk vergroten dat je besmet raakt. Want, als iemand besmet is zitten er virusdeeltjes op de handen van die persoon. 
  • Hoest en nies altijd in je elleboog. Door te hoesten of niezen verspreid je vele virusdeeltjes door de lucht. Door dit in je elleboog te doen, verklein je de kans dat er virusdeeltjes in de lucht komen.