Wellicht gaat de gezondheid van je partner sneller achteruit dan verwacht en krijgt hij of zij te maken met nadelige symptomen van het ouder worden, zoals verschillende gezondheidsaandoeningen of (beginnende) dementie. Uiteraard wil je je geliefde in dit geval zo goed mogelijk ondersteunen. Tijdens het opstellen van een zogeheten zorgplan is het essentieel dat je goed met je partner blijft communiceren over zijn of haar wensen. Ook is het belangrijk om van te voren af te spreken welke zorgtaken je zelf op je gaat nemen en wat je aan professionals overlaat. In dit artikel lees je op wat voor manieren je een partner die fysiek kwetsbaar is zoal kunt ondersteunen.
Hulpmiddelen in huis
Als je partner bijvoorbeeld slecht ter been is of te maken heeft met een andere handicap, is het zaak om op tijd maatregelen te treffen om het thuis veiliger te maken. Zo kun je om te beginnen het huis zo inrichten dat spullen zo veel mogelijk binnen handbereik zijn, de vloer egaal maken en obstakels uit de weg leggen om valgevaar te beperken.
Ook zijn handgrepen bij de toilet en douche een goed hulpmiddel voor mensen die fysiek beperkt zijn, voor de nodige steun en grip bij het gebruik van het sanitair. In de badkamer voorkom je uitglijden door antisliptegels te plaatsen.
Traplopen
Gaat het traplopen moeizaam of lukt het je partner helemaal niet meer om de bovenverdieping zelfstandig te bereiken? Bedenk dan tijdig een passende oplossing, zodat nare valpartijen voorkomen kunnen worden. Een goede uitkomst voor dit probleem is het laten installeren van een traplift in huis. Hiermee kan toch de bovenverdieping veilig worden bereikt, zonder het risico van de trap te vallen.
Maar wat kost een traplift ongeveer? De aanschafprijs van een traplift is afhankelijk van je soort trap. De prijzen voor een rechte trap beginnen bij de 2.750 euro. Als je trap een bocht heeft betaal je vanaf 5.000 euro.
Mobiliteit
Naast trapliften kunnen rollators ook een geschikt hulpmiddel zijn als je partner wat meer ondersteuning en stabiliteit nodig heeft bij het lopen. Hiermee komt hij of zij aan de nodige lichaamsbeweging, en blijft het mogelijk om zelfstandig op pad te gaan.
Mentale ondersteuning
Ook al staat iemand wellicht positief in het leven, fysieke of mentale achteruitgang is voor niemand prettig. Het kan emotioneel erg zwaar zijn als je merkt dat je lichamelijke functies verslechteren. Probeer je partner hier dan ook in bij te staan, door te erkennen dat het een moeilijke periode is en vraag regelmatig wat hij of zij nodig heeft. Soms kan afleiding ook helpen. Ga bijvoorbeeld samen naar een mooi concert of naar de film, nodig de kleinkinderen uit of speel een gezelschapsspel. Als je merkt dat je partner vaak erg somber is of langdurig last heeft van mentale klachten, schakel dan tijdig de huisarts in.