Ga naar de inhoud

Je huis een make-over geven? Hier lees hoe!

  • door

De lente en zomer komen er weer aan en dat betekent voor veel mensen dat ze zin hebben om hun huis op te ruimen en een make-over te geven! Het voelt vaak goed om je huis weer even helemaal in het nieuw te steken. Je kunt oude spullen wegdoen en plaats maken voor nieuwe spullen. Het veranderen van je interieur kan op verschillende manieren. Je kunt natuurlijk je hele huis verbouwen, maar zijn ook goedkopere alternatieven voor een make-over van je huis. Deze lees je in dit artikel.

Een grote schoonmaak houden

Als je gaat verhuizen, gaan alle spullen die je hebt als het goed is allemaal door je handen. De ideale manier om van spullen af te komen. Bij een make-over kan dit ook heel handig zijn. Zorg ervoor dat je alle spullen in een kamer verzameld. Laat alles door je handen gaan en stel jezelf de vraag of je iets daadwerkelijk gebruikt of nodig hebt, of dat je er misschien beter iemand anders blij mee kunt maken.

Werk per kamer

Als je zin hebt om je interieur te gaan veranderen, is het misschien omdat je allerlei ideeën hebt bedacht over hoe het anders kan. Je wil misschien het liefst je huis in één keer overhoop halen. Dat is niet aan te raden. Je huis wordt in veel gevallen dan één grote rommel en dat zorgt voor chaos in je hoofd. Het is daarom verstandiger om van kamer tot kamer te werken. Werk bijvoorbeeld van beneden naar boven.

Accessoires

We beginnen met een verandering in je huis die niet veel moeite kost, namelijk het vervangen van accessoires in je woning. Denk eens aan kussens, fotolijstjes en kaarsjes in je huis. Door de accessoires af en toe te veranderen, zorg je voor een frisse en nieuwe look in je huis, zonder dat je dat volledig op de kop hoeft te zetten. Ga bijvoorbeeld voor een nieuwe kleur of stof van je accessoires, en je zult zien dat je huis er gelijk al anders uitziet. Ook een vloerkleed is aan te raden om aan te schaffen. Met een vloerkleed in je huis kun je namelijk op een makkelijke manier de uitstraling van je kamer veranderen. Er zijn verschillende vloerkleden te koop: van drukke vloerkleden met allerlei printjes, of juist meer rustigere varianten. Ook de gordijnen die je in je huis hebt, zijn heel bepalend voor een kamer. Heb je er wel eens over nagedacht om deze aan te passen? Hiermee verander je namelijk gelijk de hele sfeer van je kamer.

Planten

Ook het plaatsen van planten of bloemen kan je huis een heel nieuw beeld geven. Planten geven warme aan een ruimte en zorgen daarnaast voor gezelligheid. Ook hebben planten verschillende gezondheidsvoordelen: ze produceren bijvoorbeeld zuurstof. Ze vullen je kamer met lucht, omdat ze koolstofdioxide omzetten in zuurstof. Daarnaast zijn planten luchtbevochtigers. Dan kan helpen om keelpijn, hoesten of een verstopte neus tegen te gaan. Bovendien houden planten de lucht gezond. Dat komt omdat planten de lucht zuiveren: ze kunnen giftige stoffen omzetten in schone stoffen. Reden voor groen in huis dus!

De wand

Wat ook veel met de uitstraling van je huis doet, is wat er aan de wand hangt. Heb je bijvoorbeeld al jaren hetzelfde schilderij aan de muur hangen en ben je daar inmiddels stiekem wel op uitgekeken? kies dan voor iets nieuws aan je wand, zoals een ingelijste posters of een wereldkaart. Omdat je wand een groot onderdeel uitmaakt van een kamer, valt iets nieuws daaraan gelijk op. Bij een poster kun je kiezen voor iets persoonlijks en dat geeft je huis gelijk een persoonlijke tint. Ook kun je ervoor kiezen om de kleur van je huidige wand te veranderen. Een likje verf kan namelijk wonderen doen. Denk wel goed na over de kleur van je wand. Staat het bij je meubels? En is het een kleur die je voor langere tijd leuk vindt? Anders moet je over een tijdje weer aan de slag, en je wilt natuurlijk niet bezig blijven! Bekijk de folders van de bouwmarkten eens goed voordat je verf gaat aanschaffen. Er is meestal wel een winkel die korting biedt op verf. Dat scheelt weer!

Meubels

De grote meubels in je huis zijn vaak dure aankopen. Daarom zul je deze niet gauw vervangen. Als je meubels er nog mooi uitzien, is dat ook helemaal niet nodig. Heb je er wel eens aan gedacht om je meubels te verplaatsen? Als je je kamer anders gaat inrichten, ziet dat er gelijk heel anders uit. Het kan zelfs lijken alsof je bij iemand anders op bezoek bent, maar niet meer in je eigen huis bent! Ook kun je op Marktplaats of bij de kringloop tegenwoordig ook veel leuke meubels kopen. Dat scheelt een heleboel geld!

Deuren

Wil je meer lichtinval in je huis? Kies dan voor openslaande deuren. Dit zorgt er ook voor dat je huis er groter uitziet dan hij is. Als je je eigen deur wil gaan installeren, is het belangrijk ook rekening te houden met het deurbeslag. Deurbeslag is eigenlijk de verzamelnaam voor alles wat te maken heeft bij, in en rond een deur. Dat zijn onder andere deurbellen, deurklinken, sloten en scharnieren. De keuze voor een bepaald type deurbeslag heeft invloed op het beeld van een ruimte. Daarom is de keuze voor deurbeslag heel belangrijk. Als je deur een buitendeur is, is het bijvoorbeeld goed om te kiezen voor de installatie van veilig deurbeslag. Als je dit niet doet, kunnen inbrekers gemakkelijker je huis binnenkomen. Dat is uiteraard iets dat je wil voorkomen.

Uitbouw

Wanneer je behoefte hebt aan meer ruimte in je woning, is het een idee om te gaan uitbouwen. Dit is een ingrijpende en vaak ook dure verandering. Je moet hiervoor met verschillende zaken rekening houden, zoals de isolatie van de ruimte, dakbedekking, de ramen, de binnenkant van de aanbouw en de fundering. Je krijgt hier gelukkig wel veel voor terug: naast het comfort van meer ruimte, stijgt je huis er ook van in waarde.

Veel plezier met het geven van de make-over!

Meer lezen over duurzaamheid? Lees dan ook eens over: