Ga naar de inhoud

Investeren in landbouwgrond in Roemenië

  • door

Wanneer je als agrariër wilt investeren in landbouwgrond, dan weet je dat er weinig landbouwgrond in Nederland beschikbaar is. In zo’n geval kan je beter naar het buitenland gaan waar nog veel onontgonnen gebied is. Door kennis, investeringen en financiële mogelijkheden te bundelen, kan je in het buitenland, zoals in Roemenië, meer bereiken dan in Nederland. Daar liggen de kansen om te investeren. Kamphorst Agrofondsen heeft gezien dat er mogelijkheden zijn.

De ontwikkelingen in Roemenië

De agrofondsen in Roemenië bieden mogelijkheden voor investeerders. Na het tijdperk van Ceausescu zijn er veel kleine kavels waar niets mee gedaan wordt. Als buitenlander kan je deze kavels kopen zonder dat je hoeft samen te werken met een Roemeens staatsburger. De laatste jaren is de landbouwsector enorm gegroeid. Daardoor zal de waarde van landbouwgrond flink stijgen. Kamphorst Agrofondsen heeft deze ontwikkeling gezien en is begonnen met het aankopen van grote aaneengesloten percelen. In Nederland biedt investeren in landbouwgrond geen mogelijkheden, maar zeker wel in Roemenië.

Het kopen van certificaten

Als je wilt beleggen in Roemenië, kan je certificaten kopen voor de landbouwgrond. Kamphorst Agrofondsen geeft deze certificaten eenmaal per jaar uit. De waarde van de certificaten wordt jaarlijks hoger. In Roemenië kopen medewerkers van Kamphorst de kavels en zorgen ervoor dat alles op papier wordt vastgelegd. De aangekochte grond wordt verpacht, zodat er jaarlijks een dividenduitkering kan plaatsvinden.

Goede winsten

In West-Roemenië is landbouwgrond aantrekkelijk vanwege de voldoende regenval per jaar. Kamphorst Agrofondsen koopt jaarlijks landbouwgrond en maakt door de investeringen in de juiste gebieden jaarlijks goede winsten. Personen die in de grond bij Kamphorst Agrofondsen hebben geïnvesteerd, krijgen jaarlijks de winst uitgekeerd.

Wat doen ze in Roemenië met de landbouwgrond?

Door Kamphorst worden vooral de kleine naast elkaar gelegen kavels gekocht. Van de kleine kavels worden grote landerijen gemaakt. De boeren, die er de grond beheren, worden begeleid om zoveel mogelijk te kunnen produceren. Er wordt uitgelegd wat er gedaan moet worden om ervoor te zorgen dat de landbouwgrond niet verschraalt.

Daarom is het belangrijk dat ze inzien dat er regelmatig andere gewassen moeten worden geteeld. Op die manier is de winst het grootst. Dat is niet alleen goed voor de boer, die het bebouwd, maar ook goed voor de investeerder. Als investeerder in Roemenië levert je dat steeds weer een mooi geldbedrag op. Je hoeft er zelf na de belegging niet veel aan te doen.