Huis opnieuw inrichten, hoe doe je dat duurzaam?

  • door
huis duurzaam inrichten

Je huis opnieuw inrichten, dat kan een hele klus zijn. Naast het feit dat het een hele klus kan zijn, is het belangrijk om rekening te houden met hoe je het beste je huis duurzaam kunt inrichten. We hebben in deze blog een aantal tips voor je opgesteld, hoe jij dit duurzaam kunt doen. Hiermee draag jij je steentje bij aan een beter milieu, maar kun je ook besparen wat positief is voor jouw portemonnee.

Maak gebruik van energie van de zon

Als je je huis toch al een upgrade gaat geven, zorg er dan meteen voor dat je op een duurzame manier energie opwekt. Bijvoorbeeld via de zon door zonnepanelen aan te schaffen. De zon gaat eigenlijk nooit op en schijnt elke dag. Hierdoor hoeft er geen energie opgewekt te worden uit bronnen die uitgeput kunnen raken. Zonnepanelen kunnen een hele investering zijn, maar op lange termijn kan dit gemakkelijk uit. Je bespaart namelijk veel energiekosten. De energie wordt opgewekt uit een natuurlijke bron. 

Let op je energieverbruik

Het is aan te raden om mogelijkheden in te bouwen die je energieverbruik bijhouden. Hiermee weet je precies hoeveel energie je verbruikt hebt en vaak ook welk apparaat het meeste energie verbruikt. Hierbij kun je al denken aan het uitschakelen van apparaten die standby staan of opladers uit het stopcontact halen die niet worden gebruikt. Hele kleine dingen, die al veel op kunnen leveren. 

Gebruik duurzame verf

Bij een nieuwe inrichting hoort vaak ook een nieuw kleurtje op de muren. Kies een geschikte kleur die zowel goed bij je smaak past als bij je interieur. Wil je een duurzame keuze maken? Dan hoort daar natuurlijk duurzame verf bij. Bij het kiezen van milieuvriendelijke verf kun je bijvoorbeeld letten op het DUBO keurmerk. Met het merk Sigma zit je in dat geval goed. Alle verfproducten hebben het DUBO keurmerk, waaronder de s2u nova satin. Het DUBO keurmerk bewijst dat een grondstof of product tot de meest milieuvriendelijke keuze behoort. Bij producten met dit keurmerk vinden er bijvoorbeeld geen giftige emissies plaats. Met Sigma verf kun je er dus vanuit gaan dat je een duurzame keuze maakt.

Koop tweedehands meubels

Bij een nieuwe inrichting horen natuurlijk nieuwe meubels en andere leuke nieuwe spullen voor je huis. Kijk bij het uitzoeken van je nieuwe inrichting niet meteen naar nieuwe spullen, maar speur eens rond op marktplaats of in tweedehandswinkel. Hier vind je parels van spullen voor een mooie prijs. Ben je een beetje handig? Dan kun je zelfs een meubel een opknapbeurt geven. Hiermee deel je mee aan de circulaire economie en voorkom je dat er veel nieuwe spullen worden geproduceerd. Geef meubels een tweede leven!

We kunnen natuurlijk nog wel even doorgaan met het geven van tips voor een duurzame nieuwe inrichting, maar hier kom je natuurlijk al een heel eind mee. Door duurzame keuzes te maken draag je een steentje bij aan een beter milieu, maar het is ook positief voor je portemonnee!

Bekijk ook eens: