In 2020 steeg het aantal online aankopen maar liefst met 27%. Tijdens de lockdowns hadden consumenten geld over en de fysieke winkels waren dicht. Het resultaat: webwinkels hadden te maken met topdrukte. Artikelen als: skeelers, fietsen, tuinmeubelen, hout en andere goederen waren niet om aan te slepen. De coronacrisis heeft online ondernemers duidelijk gemaakt dat het immens belangrijk is om online aanwezig te zijn. Veel ondernemingen hebben niet stilgezeten en zijn flink gaan investeren in hun webshop of -site.
Consumenten hebben meer keuze dan ooit en de verwachtingen zijn dat het aantal online aankopen de komende jaren blijft groeien. Hierdoor zal er ook meer transport van goederen plaatsvinden. Wij hopen dat ondernemers niet alleen investeren in hun online zichtbaarheid, maar ook in het verduurzamen van hun onderneming. Om ondernemers een duwtje in de goede richting te geven gaan we in dit artikel dieper in op het duurzaam transporteren van jouw product naar de klant.
Bescherm niet enkel je product, maar ook het milieu
De klant verwacht een product die in uitstekende staat verkeerd. Aan jou als ondernemer de taak om het product zo goed mogelijk te beschermen tijdens de tocht naar de klant. Wij hebben enkele tips voor je op een rij gezet waarmee jij je product kunt beschermen tijdens de tocht naar de klant.
- Zorg ten eerste voor een passende verpakking. Heb je een breekbaar product? Dan is het verstandig om deze in een stevige doos te plaatsen, bijvoorbeeld in een vouwkarton verpakking.
- Enkel het plaatsen van een product in een stevige doos is nog niet genoeg om het product te beschermen tegen beschadigingen. Indien het product breekbaar is, is het verstandig om gebruik te maken van opvulmateriaal. Voeg luchtkussenzakjes, houtwol, opvulchips of opvulpapier toe om het product extra te beschermen.
- Tot slot is het verstandig om de doos zo goed mogelijk af te sluiten, bijvoorbeeld met tape. Zodoende loop je minder risico dat het product de doos uitvalt en alsnog beschadigd raakt. Overigens kun je de tape voorzien van de tekst ‘breekbaar’, zodat het voor de vervoerder extra duidelijk is dat de doos voorzichtig behandeld moet worden.
Uiteraard is het belangrijk om het product te beschermen, maar we houden ook graag het milieu veilig. Kies daarom voor duurzame verpakkingsmaterialen, zoals gerecyclede materialen of materialen die gerecycled kunnen worden. Tevens kun je ook kiezen voor materialen die biologisch afbreekbaar zijn.
Tot slot wil je met je verpakking je visitekaartje afgeven. Bij veel bedrijven kun je de verpakking helemaal naar eigen wens vormgeven. Kies een doos die bij het product past en een design die jouw bedrijf perfect weergeeft. Jij blij, het milieu blij en de klant blij!
Maak onderscheid tussen lokaal en landelijk transport
Vele online ondernemingen zitten gevestigd in grote steden of hebben meerdere vestigingen in verschillende steden. Hierdoor hebben die ondernemingen vaak klanten die woonachtig zijn in de stad waarin ze een magazijn hebben. Om de duurzaamheid van je bedrijf te verhogen kun je die klanten anders benaderen dan klanten die elders in het land woonachtig zijn. Hoe? Door gebruik te maken van fietskoeriers. Hierdoor kun je een gedeelte van je transport compleet emissieloos uitvoeren.
Overigens kun je zelf ook personeel inhuren die de pakketjes per fiets vervoert naar de klanten in de stad. Bedrijven als Coolblue zijn hier bijvoorbeeld al mee gestart. Voor kleine ondernemingen kan dit oplopen tot een grote kostenpost, maar misschien kun je hier studenten voor inhuren die het als bijbaantje kunnen doen. Zodoende kun je de kostenpost enigszins nog beperkt houden.
Bij het bedienen van de klanten die elders in het land wonen ontkom je er niet aan dat je de producten per vrachtwagen moet vervoeren. Dit betekent niet direct dat je enkel de keuze hebt uit milieuvervuilende opties. Zo kun je ook kiezen om de producten te vervoeren per elektrische vrachtwagen. Mocht dit geen optie zijn, zorg er dan in ieder geval voor dat je de ruimte in de vrachtwagens zo goed mogelijk benut. Hierdoor zijn er minder ritten nodig om je producten te vervoeren en stoot je minder uit. Lukt het structureel niet om vrachtwagens te vullen? Dan kun je wellicht met een andere onderneming samenwerken op het gebied van transport. Dit scheelt je mogelijk ook nog eens kosten.
Zorg voor goede arbeidsomstandigheden van transporteurs
Af en toe hoor je horrorverhalen van arbeiders die werken in de transportbranche. Lange uren, weinig salaris en andere slechte arbeidsomstandigheden waaronder transporteurs gebukt gaan. Heb jij eigen personeel in dienst die zorgen voor de distributie van je producten? Zorg dan voor goede arbeidsomstandigheden voor je personeel. Want als je jouw personeel duurzaam behandelt, dan heb je meer kans op gemotiveerde en gezonde werknemers. Indien je geen eigen personeel hebt die het transport verzorgen, kies dan een transporteur uit die transparant is over de arbeidsvoorwaarden van hun personeel. Zodoende weet je zeker dat de mensen die het product afleveren bij de klant goed behandelt worden.
Weet jij nog andere manieren waarop je het vervoer van producten duurzamer kunt maken? Stuur jouw gouden tips in naar de redactie via info@sustainableworld.nl. Mogelijk staat jouw tip binnenkort in dit artikel!