Je hebt er vast weleens van gehoord….een plantenasiel. Maar wat is dat nou precies en hoe gaat dat in zijn werk? Ook vind je hieronder een lijst met alle plantenasiels in Nederland.
Tweede kans
De meeste plantenasiels zijn op vrijwillige basis. Het zijn plantenliefhebbers die het niet kunnen aanzien dat planten zomaar weg worden gegooid en bieden daarom een tehuis voor planten die bijvoorbeeld te groot worden, die niet mee kunnen verhuizen of misschien heb je een plant gekocht waar het niet helemaal mee klikt. Ook via woon- of kantoor ontruimingen komen veel kamerplanten bij het asiel terecht. Deze planten krijgen allemaal een tweede kans.
Vaak mogen de afdankertjes eerst even een periode aansterken in het asiel en worden dan vervolgens ter adoptie aangeboden op Facebook of Instagram. Meestal wordt er dan een klein bedrag gevraagd voor de plant of je kan ruilen met een plant die je niet meer wilt. De regels zijn per plantenasiel verschillend. De donaties worden weer gebruikt om potgrond en dergelijke te kunnen kopen. Ook met potgrond of (binnen)potten die je niet meer gebruikt zijn ze vaak erg blij!
Duurzaam
Zo’n plantenasiel is dus hartstikke duurzaam bezig en kamerplanten aanschaffen hoeft dus helemaal niet duur te zijn! Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel plantenliefhebbers die een plantenasiel opgericht hebben om zoveel mogelijk planten te kunnen redden! Kijk hier of er een plantenasiel bij jou in de buurt is en meld je dan aan bij hun Facebook of Instagram pagina, zodat je in de gaten kan houden wanneer er planten worden aangeboden.
Kijk voordat je zo’n plantje wilt gaat halen eerst eens waar je hem neer wilt zetten en google eens op de naam van de plant hoe hij verzorgt moet worden. Meestal kunnen ze bij het asiel ook wel advies geven, want het zou jammer zijn als je een plant zoekt voor je zonnige vensterbank en je eigenlijk een schaduwplant geadopteerd hebt!
Vind je het ook leuk om eens een interview te lezen van een plantenliefhebber met een plantenasiel? Hier lees je het interessante verhaal achter kamerplantenasiel Pleegplantje uit Zaltbommel.
Plantenbieb
Een vrij nieuw concept wat je nu ook steeds vaker ziet is een plantenbieb! Het is eigenlijk gewoon het zelfde idee als een asiel, alleen hoef je niet te doneren, maar kan je ruilen. Je neemt bijvoorbeeld een stekje van je Pannekoekenplant mee en ruilt die dan voor een ander
stekje of plantje. Vaak staat er bij de plantenbieb een kastje of rekje buiten, mits het weer het toe laat natuurlijk.
Als je graag duurzaam bezig bent is het dus zeker een goed idee om je huis te vergroenen met kamerplanten uit een plantenasiel of plantenbieb!
Wil je meer tips lezen over duurzaam leven? Lees dan deze blog eens!