Hoe vloerisolatie bijdraagt aan een duurzame woning

  • door

Een duurzame woning is een woning die energie-efficiënt is en bijdraagt aan een beter milieu. Er zijn veel manieren om een woning duurzamer te maken, zoals het installeren van zonnepanelen, het isoleren van het dak en de muren, maar een vaak over het hoofd geziene manier is vloerisolatie.

Vloerisolatie kan een grote bijdrage leveren aan het verminderen van de energiekosten van een woning, omdat het helpt om warmteverlies door de vloer te voorkomen. Daarnaast kan het ook bijdragen aan het verbeteren van het wooncomfort in een woning en een aantrekkelijker leefomgeving creëren. In deze blog bespreken we hoe vloerisolatie bijdraagt aan een duurzame woning en geven we praktische tips over hoe je vloerisolatie kunt installeren.

Wat is het voordeel van vloerisolatie? 

Er zijn verschillende voordelen van vloerisolatie:

  • Energiebesparing: vloerisolatie helpt om warmteverlies door de vloer te voorkomen. Hierdoor wordt de warmte in de woning beter behouden, waardoor de verwarming minder vaak hoeft te worden aangezet. Dit kan leiden tot een significante vermindering van de energiekosten.
  • Comfortverbetering: vloerisolatie kan ook bijdragen aan een beter wooncomfort. Als de vloer beter geïsoleerd is, kan de woning warmer aanvoelen en kan er minder tocht zijn.
  • Geluidisolatie: vloerisolatie kan ook helpen om geluidsoverlast van buitenaf te verminderen, zoals verkeerslawaai. Dit kan vooral nuttig zijn als je woning zich op een drukke locatie bevindt of als er andere geluidsbronnen zoals buren zijn waar je veel last van hebt.
  • Duurzaamheid: het verminderen van de energiekosten is een belangrijk aspect voor een duurzame woning. Door minder energie te gebruiken, produceren we ook minder CO2-uitstoot en helpen we de klimaatproblematiek te verminderen
  • Waardeverhogend: vloerisolatie is ook een gunstige investering voor wie van plan is hun huis te verkopen. Beter geïsoleerde huizen worden vaak als aantrekkelijker beschouwd door kopers, omdat ze vaak energiezuiniger en comfortabeler zijn.

Hoe kun je vloerisolatie toepassen? 

Er zijn verschillende manieren om vloerisolatie toe te passen. Welke methode het beste is, is afhankelijk van de situatie. Enkele veelvoorkomende opties zijn: 

  • Vloerisolatie aanbrengen bovenop de huidige vloer: dit is een goede oplossing als je niet wilt dat de vloer verhoogd wordt of de vloerbedekking vervangen moet worden. Het isolatiemateriaal wordt bovenop de huidige vloer gelegd, bijvoorbeeld met een lijm of een speciaal folie en daarna afgedekt met een vloerbedekking.
  • Vloerisolatie onder de vloer: als er een koude kruipruimte onder de vloer aanwezig is, kan de isolatie onder de vloer aangebracht worden.  
  • Folieisolatie: folieisolatie is een snelle en eenvoudige manier om vloerisolatie aan te brengen. Het bestaat uit een dunne laag aluminiumfolie die wordt geplakt op de onderkant van de vloerplaten. Dit helpt om warmteverlies te verminderen.
  • Sprayfoam isolatie: dit type isolatie is vooral geschikt voor plaatsen waar de ruimte beperkt is, dit soort isolatie kan worden aangebracht als spray en daarna uithardt in een schuimachtige massa. Hierdoor kan de vloer op bijna elke plek worden geïsoleerd.

Het is aanbevolen om een professional in te schakelen voor het aanbrengen van vloerisolatie, zodoende ben je er zeker van dat de isolatie op een correcte wijze wordt aangebracht.