Ga naar de inhoud

Hoe verduurzaam ik mijn woning?

  • door
woning verduurzamen

Tegenwoordig houden steeds meer mensen zich bezig met het verduurzamen van hun leven. In kleine stapjes beginnen, dat is eigenlijk al een hele grote stap. In een keer je leven omgooien en volledig duurzaam leven is natuurlijk niet te doen en dat houd je waarschijnlijk nooit vol. Als je begint met kleine stapjes, wen je er langzamerhand aan en wordt jouw leven met elk stapje weer wat duurzamer. Verduurzamen kan op allerlei manieren, begin bijvoorbeeld met het energieneutraal maken van je woning. In deze blog gaan we hier wat dieper op in.

Wat is een energieneutrale woning?

Bij een energieneutrale woning wordt energie duurzaam opgewekt. Energie heb je namelijk nodig om te leven, om je huis te verwarmen, om te koken, om warm te douchen en ga zo maar door. Duurzame energie opwekken kan bijvoorbeeld met zonnepanelen. Energie opwekken van de zon in plaats van uit schadelijke stoffen is ideaal! De zon raakt niet uitgeput en schijnt elke dag. Waarom zullen we daar dan niet met z’n allen van profiteren?

Veel energie wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen en deze stoffen zorgen er mede voor dat de aarde opwarmt. Bij verbranding van fossiele brandstoffen komt namelijk CO2 vrij. Het is belangrijk dat deze CO2-uitstoot verminderd wordt en dat de aarde niet nog meer opwarmt. Door opwarming van de aarde smelten ijskappen, de zeespiegel zal gaan stijgen met hevige weersomstandigheden als gevolg. Plekken waar het bijvoorbeeld nu heel droog en warm is, zal het alleen maar droger en warmer worden. Voedsel kan er niet meer geoogst worden, waardoor er een voedseltekort zal ontstaan. 

Kortom, het is belangrijk om hier met z’n allen wat aan te doen. We begrijpen dat je gehele huis verduurzamen en isoleren een grote investering is. Daarom hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet, zodat je met kleine stapjes kunt beginnen. 

Waar kun je mee beginnen?

Om te beginnen adviseren we om eens rond te kijken in je woning. Welke apparaten hebben een eco-stand? Veel wasmachines en vaatwassers hebben tegenwoordig zo’n eco-stand. En hoe zit het met de douche? Douch je lang? Dan zou je eens kunnen denken aan een douchekop met spaarstand om waterverspillingen tegen te gaan. Let er bij het kopen van nieuwe elektrische apparaten op hoe zuinig het apparaat is. Heb je al dubbelglas in je woning? Door een goed geïsoleerd huis te hebben, bespaar je al veel energie. Vanaf augustus 2019 is het zelfs mogelijk om een subsidie te krijgen voor een energieneutraal huis. 

Weg met de wegwerpmaatschappij

Er zijn heel veel wegwerpproducten op de markt te vinden. Ideaal zal je denken, als je het gebruikt hebt gooi je het meteen weg. Maar veel afval is natuurlijk funest voor de natuur. Zorg er daarom voor dat je een product zo lang mogelijk kunt gebruiken, zodat je niet vaak iets nieuws hoeft te kopen. Is een product kapot? Kijk eerst eens of je het kunt maken. Als dat niet mogelijk is, kijk dan eens naar een tweedehands product. Vaak zijn deze zo goed als nieuw. 

Als je je huis wil verduurzamen, is het zaak om zo veel mogelijk gasloos te leven. Heb je een gasfornuis? Denk bijvoorbeeld eens aan de overstap naar inductie. Het hebben van een inductiekookplaat heeft eigenlijk alleen maar voordelen ten opzichte van een gasfornuis. Een inductiekookplaat werkt op energie, dus in combinatie met zonnepanelen is het een duurzame oplossing. Daarnaast kook je veel korter en is het een stuk veiliger zonder vuur. 

Overstappen van Gas naar Inductie? Dat is zeker een goed idee! Let daarnaast op energiezuinige apparaten, eco-standen en goede isolatie is zeker belangrijk bij het verduurzamen van je woning. Lukt het niet om je huis volledig energieneutraal te krijgen? Baal hier niet van en onthoud: alles kleine beetjes helpen!

Meer lezen over duurzaamheid? Lees ook eens over: