Ga naar de inhoud

Hoe onderhoud je een racefiets?

  • door

Heb jij een mooie racefiets die je veel gebruikt? Ga jij vaak de weg op als mountainbiker of wielrenner? Dan ontkom je er niet aan om je racefiets regelmatig een onderhoudsbeurt te geven. Het is belangrijk dat je dit met enige regelmaat doet, om er voor te zorgen dat je racefiets zo lang mogelijk mee gaat. Daarnaast voorkom je met regelmatig onderhoud plegen ook de kans op ongelukken door een kapotte fiets. Bij een onderhoudsbeurt maak je de hele fiets schoon en ga je de ketting smeren racefiets. We vertellen je er graag meer over in dit blogbericht.

Een vieze racefiets schoonmaken

Heb je een lange rit gemaakt op je racefiets? Dan is het verstandig om hem direct af te spoelen. Doe dit niet met een hogedrukspuit, maar met een tuinslang. De hogedrukspuit kan er namelijk voor zorgen dat het vet tussen de lagers weggespoten wordt. Hierdoor kunnen deze sneller gaan slijten. Het vuil spoel je er zo gemakkelijk af. Is het afspoelen voor deze keer genoeg? Dan kun je de fiets droogmaken met een katoenen doek. Zorg er vooral voor dat het water bij de lagers weggehaald wordt.

Een grondig onderhoud aan de ketting

Als je een fiets afspoelt, zorg je ervoor dat het grootste vuil er af gaat. Hier stopt het onderhoud aan de fiets echter niet. Een kettingreiniger fiets is namelijk ook erg belangrijk. Door het reinigen van de ketting met de speciale vloeistof zorg je ervoor dat deze weer in ere hersteld wordt. Je brengt de vloeistof gemakkelijk aan met een doek. Hierdoor wordt al het vuil van de ketting afgehaald. Vervolgens kun je hem afspoelen met water. Gebruik altijd de fiets kettingreiniger en nooit een normale ontvetter. Deze kunnen namelijk je fietsketting beschadigen.

Controleren van alle onderdelen

Als je onderhoud pleegt, maak je niet alleen schoon. Het kan namelijk voorkomen dat er een onderdeel van de fiets niet meer goed werkt. In dit geval moet deze vervangen worden. Ben je zelf niet heel handig? Dan kun je er goed aan doen om de fiets naar de fietsenmaker te brengen. Vind je het leuker om zelf aan je fiets te klussen? In dit geval vervang je zelf het onderdeel om de fiets te herstellen. Doe altijd bij het plegen van een onderhoudsbeurt een ronde langs alle onderdelen van de fiets om te kijken of het nog in goede staat verkeerd. Je wilt immers niet langs de weg komen te staan met een kapotte fiets.