Als je aan het klussen bent, is het misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar ook bij verbouwen kun je bijdragen aan een duurzame toekomst. Een duurzame verbouwing heeft vele voordelen. Het is beter voor het milieu, zorgt voor een gezonder binnenklimaat en kan op de lange termijn zelfs geld besparen. Maar hoe kun je zo duurzaam mogelijk klussen? In deze blog geef ik je tips en tricks voor een milieuvriendelijke verbouwing.
Duurzame materialen
Een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten als je duurzaam wilt klussen, zijn de materialen die je gebruikt. Duurzame materialen zijn materialen die milieuvriendelijk zijn geproduceerd, weinig impact hebben op het milieu en duurzaam zijn in gebruik. Hieronder vind je een aantal duurzame materialen die je kunt gebruiken bij je verbouwing.
- Hout met een FSC-keurmerk: Dit is hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Bij de productie van FSC-hout wordt er rekening gehouden met het behoud van het bos en de lokale bevolking. Zo wordt er niet meer gekapt dan er bijgroeit en wordt er geen schade aangericht aan het bos.
- Natuurlijke isolatiematerialen: Denk hierbij aan materialen zoals schapenwol, hennep of vlas. Deze isolatiematerialen zijn duurzaam, omdat ze weinig energie vergen om te produceren en ze kunnen worden gerecycled.
- Hergebruikte materialen: Het hergebruiken van materialen is een duurzame manier om te bouwen. Zo kun je bijvoorbeeld oude vloerdelen of deuren hergebruiken en geven ze je huis een karakteristieke uitstraling.
Tip: heb je veel afval tijdens je klus dat je graag wilt weggooien? Je kunt een container huren Hilversum of container huren Almere of ergens anders in Nederland, waar je gemakkelijk je afval in kunt gooien. Vervolgens kun je je afval wegbrengen naar de stort.
Duurzaam gereedschap
Naast de materialen die je gebruikt, is ook het gereedschap dat je gebruikt belangrijk voor een duurzame verbouwing. Het is belangrijk om te kiezen voor duurzaam gereedschap, omdat dit gereedschap vaak van hoogwaardige materialen is gemaakt en langer meegaat. Hieronder vind je een aantal tips voor duurzaam gereedschap.
- Kies voor kwaliteit: Kwalitatief goed gereedschap gaat langer mee en hoeft minder vaak vervangen te worden. Investeer daarom in gereedschap van goede kwaliteit.
- Kies voor gereedschap van gerecycled materiaal: Er zijn veel merken die gereedschap maken van gerecycled materiaal. Dit gereedschap is vaak net zo goed als gereedschap van nieuw materiaal, maar het is wel beter voor het milieu.
- Kies voor gereedschap met een duurzaam keurmerk: Er zijn keurmerken voor gereedschap die aangeven dat het gereedschap duurzaam is geproduceerd en aan bepaalde milieueisen voldoet.
Tips om duurzaam te klussen
Hieronder vind je nog een aantal tips om duurzaam te klussen.
- Maak een plan: Door een goed plan te maken voordat je begint met klussen, voorkom je verspilling van materialen en tijd. Maak bijvoorbeeld een schets van de ruimte en bepaal welke materialen je nodig hebt. Zo kun je gerichter inkopen en voorkom je dat je te veel koopt of dat je later nog extra materiaal moet kopen.
- Gebruik energiezuinige verlichting: Als je tijdens het klussen extra verlichting nodig hebt, kies dan voor energiezuinige verlichting. Led-verlichting is bijvoorbeeld een duurzame optie omdat het weinig energie verbruikt en lang meegaat.
- Scheid afval: Tijdens het klussen ontstaat er vaak veel afval. Zorg dat je dit afval goed scheidt. Zo kunnen materialen worden gerecycled en wordt er minder afval gestort.
- Ventileer goed: Bij het klussen komen vaak schadelijke stoffen vrij. Zorg daarom voor voldoende ventilatie tijdens het klussen, bijvoorbeeld door ramen open te zetten of een ventilator te gebruiken.
- Werk op een duurzame manier: Denk tijdens het klussen na over de manier waarop je werkt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor gereedschap dat op zonne-energie werkt en kun je ervoor kiezen om de ruimte op een duurzame manier te verwarmen.