Hoe kies je een geschikte vloer?

  • door

Door de grote hoeveelheid aan verschillende vloeren kan het moeilijk zijn om een geschikte vloer uit te kiezen. Het hebben van veel keuze, maakt het er niet gemakkelijker op. Wat past nou het beste bij jouw interieur? En welke vloer is geschikt voor welke leefstijl? Allerlei factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een geschikte vloer. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet die je helpen bij het maken van de juiste keuze.

Houd rekening met je leefstijl

Een vloer moet lang meegaan en moet daarom goed bij jouw leefstijl passen. Heb je bijvoorbeeld kinderen? Dan moet de vloer gemakkelijk schoon te maken zijn. Kinderen knoeien over het algemeen veel, dus het is in dat geval gemakkelijk als de vloer eenvoudig schoon te maken is. Daarnaast kunnen kinderen nog wel eens wat laten vallen en brengen ze veel tijd door op de vloer. De vloer moet daarom goed tegen een stootje kunnen. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met huisdieren. De scherpe nageltjes van huisdieren kunnen namelijk kleine krasjes achterlaten op bepaalde soort vloeren. Je wilt natuurlijk het liefst dat dit niet of nauwelijks te zien is en dat de vloer daar tegen bestand is. Houd hier in ieder geval rekening mee bij het kiezen van een nieuwe vloer. 

Waar wordt de vloer gelegd?

Ten tweede is het belangrijk om rekening te houden met de ruimte waar de vloer gelegd wordt. Zoek je een vloer voor in de badkamer? Houd dan rekening met het feit dat de vloer nat kan worden. De vloer moet in dat geval wel watervast zijn. Hetzelfde geldt voor de keuken, ook daar kan de vloer nat worden bij het afwassen bijvoorbeeld. Zoek je een vloer voor de slaapkamer? Dan heb je waarschijnlijk hele andere wensen, daar kun je bijvoorbeeld eerder denken aan tapijt. Lekker warm en knus. Daarnaast is het goed om na te denken over het onderhoud. Wil je een vloer met weinig onderhoud of vind je het niet erg om jaarlijks de vloer een onderhoudsbeurt te geven? De keuze is aan jou. Zo kun je bijvoorbeeld een goedkope pvc vloer kopen of een goedkope laminaatvloer. PVC vloeren zijn over het algemeen onderhoudsvriendelijk en zijn niet van echt hout te onderscheiden. Laminaatvloeren zijn daarnaast ook gemakkelijk in onderhoud en hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding. Houten vloeren hebben daarentegen jaarlijks een onderhoudsbeurt nodig.

Zorg dat de vloer past bij jouw smaak en interieur

Misschien wel het allerbelangrijkste: past de vloer bij jouw smaak en interieur? Het is de bedoeling dat de vloer jarenlang meegaat, dus je moet er ook jarenlang tegen aan kijken. Als de vloer dan niet helemaal naar jouw smaak is, dan is de kans groot dat je snel weer een nieuwe vloer zult kopen. En dat is natuurlijk zonde, helemaal als de vloer nog jarenlang mee kan gaan. Kies dus naast een vloer die past bij jouw leefstijl en geschikt is voor de ruimte waar hij gelegd wordt, ook een die jij mooi vindt en past bij jouw interieur.

Meer lezen over duurzaamheid? Lees dan ook eens over: