Ga naar de inhoud

Hoe duurzaam slaap jij?

  • door
duurzame slaapkamer

Heerlijk slapen, wie houdt daar nou niet van? We brengen dan ook een groot deel van ons leven door in onze slaapkamer. Niet zo heel gek, want het is belangrijk om na een lange werkdag ons weer op te laden voor de volgende werkdag. Maar hoe duurzaam slaap jij eigenlijk? Houd jij daar al rekening mee? Er zijn verschillende manieren waar jij rekening mee kunt houden in de slaapkamer.

Hier kun je op letten in de slaapkamer

Een duurzame slaapkamer heeft natuurlijk alles te maken met de spullen die er staan. Waar is je bed van gemaakt? En je beddengoed? Nog belangrijker: wat gebeurt er met deze spullen als je ze niet meer nodig hebt? 

Ten eerste is het natuurlijk het beste om een bed te nemen van FSC gekeurd hout. Dit is hout uit verantwoord beheerd bos, deze bossen worden op een maatschappelijk verantwoorde manier onderhouden. Zo zijn er ook verschillende boxsprings op de markt die geheel duurzaam geproduceerd zijn. Vaak geeft de fabrikant hierbij aan dat de beste boxspring volledig gemaakt is van kwalitatieve en de meest duurzame materialen. Een boxspring kan natuurlijk ook bestaan uit gerecycled materiaal of tweedehands gekocht zijn. Ook dat is een duurzame optie! 

Ten tweede is het goed om rekening te houden met het feit waar je dekbed en lakens vandaan komen. Vaak is dit niet goed te achterhalen, maar je kunt in ieder geval letten op een aantal keurmerken. Let bijvoorbeeld op het keurmerk RDS, dit keurmerk houdt in dat ganzen en eenden niet onder dwang gevoederd of levend geplukt worden. Voor een donzen dekbed zijn namelijk veertjes nodig en deze worden niet altijd op een eerlijke manier verkregen. Met het keurmerk RDS kun je ervan uitgaan dat het wel op een eerlijke manier gemaakt is. Een ander keurmerk waar je op kunt letten is GOTS, dit keurmerk garandeert je dat het wol of katoen dat je koopt, 100% biologisch is.

Hoe duurzaam is je matras?

Het matras dat op je bed ligt gaat vaak lang mee, zo kun je wel 10 jaar op hetzelfde matras slapen. Dit ligt natuurlijk wel aan de kwaliteit van het matras, maar koop je een kwalitatief goed matras? Dan maak je gelijk ook een duurzame keuze, want dat kun je veel jaren vooruit met je matras. Twijfel je over een geschikt matras? Bij Bedtwijfelaars kun je verschillende matrassen met elkaar vergelijken. Per merk is te zien of het matras duurzaam is, hoe duur het matras is en hoelang je met het matras kunt doen. Nu weten we waar je op moet letten bij het kopen van een nieuw matras, maar wat doe je dan met je oude matras?

Recycle je oude matras

Gooi je oude matras niet zomaar weg, maar probeer deze eerst een tweede leven te geven. Leg hem bijvoorbeeld op de logeerkamer of doneer het matras aan een goed doel. Deze kun je bijvoorbeeld inleveren bij het Leger des Heils of doneer je matras aan een kringloopwinkel. Kun je het matras niet meer doneren om welke reden dan ook? Lever hem dan in bij de Milieustraat, hier word je matras op een verantwoorde manier gerecycled.

Zo draag jij slapend een steentje bij aan een beter milieu. Dat slaapt gelijk een stuk lekkerder, denk je niet?

Meer lezen over duurzaamheid? Lees ook eens over: