Duurzaamheid in huis is de afgelopen tijd steeds meer onder de aandacht gekomen. Het is een begrip dat volop in de belangstelling staat. Logisch, want energie is minder vanzelfsprekend als dat het in het verleden was. De stijging van de energieprijzen, we hebben er allemaal mee te maken. Zo begint het gas op te raken, is de huidige wijze van energieverbruik slecht voor het milieu en klimaat en blijft er een stijging van prijzen in de energiesector. Steeds meer mensen nemen stappen naar een duurzamere leefstijl, te beginnen bij hun huis en halen er zo hun voordeel mee. Hierdoor wordt het verduurzamen van je huis gezien als een goede investering. Dit doen we door het energieverbruik van onze woningen flink te verlagen, maar wel zonder dat we hier ons eigen wooncomfort voor hoeven in te leveren. Wanneer je besluit om je woning een stuk duurzamer te maken, zal het je energieverbruik gaan verminderen en kun je energie deels zelf opwekken.
Goed voor je portemonnee
Vaak denken mensen aan het prijskaartje als verduurzamen van hun woning ter sprake komt. En dat is begrijpelijk, maar loop niet vooruit en begin bij het begin. Dat begin is bij de energierekening. Bepaal hoeveel energie jouw huishouden verbruikt. En begin met het besparen met het doorvoeren van kleine aanpassingen en het aanschaffen van zuinige apparaten. Door je woning op een slimme en vooraf doordachte manier te verduurzamen, kun je heel overzichtelijk zien wat een totale verduurzaming gaat kosten en wat het je maandelijks gaat opleveren. Zo weet je dus precies binnen welk tijdsbestek je de investering terugverdient hebt en na welke periode je winst kunt maken.
Het fundament van energiebesparing
Een goede isolatie is de basis van een energiezuinig huis. Door je woning goed te isoleren, voorkom je warmteverlies in de winter en houd je de koelte binnen tijdens de zomer. Denk aan het isoleren van je dak, gevels en vloeren. De meeste huizen kun je goed isoleren zonder al te veel gedoe. Spouwmuurisolatie wordt bijvoorbeeld vanaf de buitenkant in je muur gespoten en is ongeveer binnen een dag klaar. De meeste vloeren kunnen ook vanuit de kruipruimte worden geïsoleerd. Isoleer zo goed mogelijk om warmteverlies tegen te gaan. Want het is zonde om je huis te verwarmen als het zo lek is als een mandje. Zonder goede isolatie, wordt het maximale resultaat van energie besparing nooit behaald. Een groot deel van de energie die we in onze huizen gebruiken, gaat verloren door slechte isolatie. Het isoleren van de muren en de vloer kan helpen om warmteverlies te verminderen en de energie-efficiëntie te verbeteren.
Glas verduurzamen
Traditionele enkele beglazing laat veel warmte ontsnappen, wat resulteert in energieverspilling. Het vervangen van enkele beglazing door isolatieglas, oftewel hoog rendement beglazing met dubbele of triple-glas, kan aanzienlijke energiebesparing opleveren. Hoog rendement beglazing helpt de warmte binnen te houden tijdens de winter en helpt de warmte buiten te houden tijdens de zomer, waardoor de verwarmings- en koelingsbehoeften van de woning verminderen. Glasisolatie lijkt een flinke investering, maar die verdien je met de besparing in ongeveer 8 jaar weer terug.
Energiezuinige verwarmingssystemen
Verwarmingssystemen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het energieverbruik in een woning. Tevens hoort bij comfortabel wonen ook een aangename temperatuur in de woning. Het is vaak niet haalbaar om geen gebruik te maken van een verwarmingssysteem in je woning. Maar het vervangen van oude, inefficiënte verwarmingssystemen door energiezuinige alternatieven, zoals een warmtepomp, kan een aanzienlijk verschil maken. Een warmtepomp is energiezuinig en vermindert CO₂-uitstoot. De warmtepomp maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals de warmte in de lucht, bodem of het grondwater, waardoor je huis wordt verwarmd.
Energiezuinige verlichting: weg met de gloeilampen
Verlichting is een ander gebied waarop energie kan worden bespaard. Het vervangen van traditionele gloeilampen door energiezuinige ledlampen kan het energieverbruik van een woning aanzienlijk verminderen en heeft een grote invloed op het milieu, dubbele winst dus. Ledlampen gaan langer mee en verbruiken minder energie dan traditionele verlichting. Op dit gebied zijn er altijd nieuwe ontwikkelingen aan de gang, en de volgende zuinige milieuvriendelijke ledverlichting is al in doorontwikkeling.
Zonnepanelen: eigen energie opwekken
Zonnepanelen zijn een uitstekende manier om duurzame energie op te wekken. Zonnepanelen zijn een ideale energiebron, want de zon heeft een groot voordeel: hij raakt nooit op. En bij het omzetten van zonlicht naar elektriciteit ontstaan geen broeikasgassen of schadelijke stoffen. Door zonne-energie te benutten, kunnen huiseigenaren besparen op hun energierekening en kunnen ze tegelijkertijd de CO2-uitstoot verminderen. Hoewel de initiële investering voor zonnepanelen hoog kan zijn, zullen ze op de lange termijn aanzienlijke energiebesparingen opleveren.
Verduurzamen met subsidies
Wees geen dief van je eigen portemonnee en investeer in duurzame initiatieven. Dit brengt veel voordelen met zich mee, er is bijvoorbeeld minder invloed van plotseling stijgende energieprijzen en de waarde van een woning stijgt. Duurzaam wonen moet voor iedereen binnen handbereik komen en om dit te realiseren, heeft het kabinet speciale aandacht voor mensen met een kleine portemonnee door subsidieregelingen beschikbaar te stellen. Dit kan een goede oplossing zijn om duurzame opties mee te kunnen financieren. De kosten van de lening worden terugverdiend door de besparing vanwege de energieopbrengst. Lees goed alle voorwaarden voor de leningen door en vergelijk welke het beste past bij jou en jouw woning.
Bronnen: