Ga naar de inhoud

Het roer om!

  • door

Ga je binnenkort verhuizen en wil je meer veranderingen aanbrengen in je leven dan alleen een nieuw adres? Lees dan de volgende tips om te beginnen met duurzaam leven. Mogelijk ben je hier al deels mee bezig door bewuster om te gaan met je voeding bijvoorbeeld, maar duurzaamheid gaat veel verder dan alleen dat wat je eet en drinkt.

Wat houdt duurzaamheid dan in?

Eigenlijk zien we vandaag de dag steeds meer dingen die te maken hebben met duurzaamheid. Veel bedrijven spelen hier ook slim op in. Duurzaamheid is een goede, maar ook vage marketingstunt. Voordat je veranderingen in je leven aan gaat brengen is het goed om te weten wat duurzaam precies inhoudt. Kort gezegd gaat duurzaamheid vooral om besparen. In een duurzame wereld zijn mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht!

Duurzaam wonen

Heb je een nieuw huis, dan is het slim om bij de basis te beginnen, de vloer! Denk bijvoorbeeld aan een gietvloer. Deze is niet alleen duurzaam, maar ook heerlijk comfortabel! Dit komt doordat het materiaal enigszins elastisch is. Dat klinkt misschien gek, maar het is absoluut een voordeel als het gaat om comfort. Dit vind je onder andere terug in de temperatuur en akoestiek, een gietvloer neemt namelijk warmte op en is geluiddempend! Ook is het ideaal om te combineren met energiezuinige vloerverwarming. Wil je een nieuwe gietvloer in Drenthe? Dan zijn er genoeg bedrijven die deze vakkundig en naadloos aanbrengen. 

Als je gaat verhuizen is het trouwens slim om op meerdere fronten duurzaam te gaan wonen. Hier kun je meer over lezen in onze blog Duurzaam wonen: zo doe je dat. Daarnaast geeft de Consumentenbond je ook goede onafhankelijke tips over duurzaam wonen. Dit kan je misschien nog verder op weg helpen met ideeën om het roer om te gooien in jouw leven!

Hoe zorg je ervoor dat je duurzaam leeft?

Wanneer je de mogelijke aanpassingen voor je woning hebt gemaakt, moet je natuurlijk ook je gewoontes aanpakken! Zo kun je niet al je afval maar op dezelfde bult blijven gooien en al je elektronische apparaten aan laten staan. Vergeet de stand-by stand en zet je apparatuur uit wanneer je dit niet gebruikt, dit geldt trouwens ook voor het licht. Maak wat vaker een wandeling naar de papier en glasbak. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer gemeenten die naast de groene en grijze container ook een papiercontainer gebruiken. Gooi trouwens niet alles maar klakkeloos weg. Veel dingen kun je goed hergebruiken! Met de lege wc-rolletjes kun je heel goed knutselen met je kinderen. En de restjes water die niet opgedronken worden gooi je bij de planten in. Als je het roer echt om wilt gooien, dan gebruik je je verstand!

Meer lezen over duurzaamheid? Lees dan ook eens over: