Ga naar de inhoud

Het inrichten van een duurzame badkamer

  • door
badkamer meubel

Wil jij duurzamer leven? Heel goed! Het is alleen wel belangrijk om dit in kleine stapjes te doen. Je hoeft niet ineens je hele levensstijl om te gooien, want dat houd je natuurlijk nooit vol. Begin met iets kleins, verduurzaam bijvoorbeeld eerst je badkamer, om vervolgens verder te gaan met schoonmaakartikelen en de keuken. Op die manier kun je hier gemakkelijker aan wennen. In deze blog geven we je tips over het verduurzamen van je badkamer. 

Weg met wegwerpartikelen

Wegwerpartikelen zijn funest voor het milieu en in de badkamer wordt hier veel gebruik van gemaakt. Denk bijvoorbeeld eens aan wat je allemaal gebruikt. Gebruik je watjes om je gezicht schoon te maken? Gebruik je wattenstaafjes? Plastic scheermesjes? Waarschijnlijk wel! En deze gooi je natuurlijk allemaal weg. Zonde! Want dat kan natuurlijk anders. Er zijn allemaal duurzame alternatieven op de markt, zoals wasbare wattenschijfjes, wasbare wattenstaafjes en een scheermes waarbij je alleen het mesje hoeft te verwisselen. Het voordeel: je hoeft het niet meer weg te gooien en dus ook geen nieuwe te kopen. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. 

Weg met plastic in de badkamer

Naast plastic wegwerpscheermesjes wordt er nog meer gebruik gemaakt van onnodig plastic in de badkamer. Heb jij je douchecabine ook helemaal vol staan met allerlei soorten shampoo, cremespoelings en bodysoaps? Zonde, want ook dit is niet nodig. Ook voor deze plastic shampooflessen zijn alternatieven op de markt. Denk hierbij aan shampoo bars, dit is blok zeep dat je kunt gebruiken als shampoo. Ze zijn ook te vinden als cremespoeling en als lichaamszeep. En natuurlijk niet te vergeten: scheerschuim. Ze worden niet verpakt in plastic en kun je gemakkelijk bewaren op een zeephouder. Het zijn kleine stapjes, maar brengen al veel voordelen met zich mee. 

Duurzame badkamermeubels

Wil je het helemaal goed doen? En wil jij je badkamer volledig verduurzamen? Kijk dan bijvoorbeeld ook naar duurzame badkamer meubels en een waterbesparende douchekop. Dit is natuurlijk alleen relevant als je op zoek bent naar een nieuwe badkamer. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een nieuw badkamer meubel geheel gemaakt van FSC gecertificeerd hout. Dit hout is afkomstig van een verantwoord beheerd bos. Kies voor tegels die gerecycled kunnen worden en een spiegel die kopervrij en loodarm is. 

Besparen in de badkamer

Naast de verschillende materialen is het ook belangrijk om rekening te houden met je waterverbruik en de verlichting in de badkamer. Een douchekop met een waterspaarstand is bijvoorbeeld een goed idee. Deze voegt lucht toe, waardoor de straal wel harder voelt maar er niet meer water uitkomt. Ideaal! Bij het plaatsen van verlichting is het verstandig om ledverlichting te plaatsen. Deze verlichting is duurzaam en kan veel langer mee. Zo zijn er dus tal aan mogelijkheden om jouw badkamer te verduurzamen. Heb je moeite met het inrichten van je badkamer en bij het vinden van de juiste badkamermeubels? Je kunt natuurlijk altijd een badkamer specialist om advies vragen. Een douche specialist kijkt naar jouw wensen en behoeftes om het geschikte sanitair voor je te vinden. 

Heb je nog een mooie badkamer? Dan kun je voor nu het beste de kleine stapjes opvolgen. Dan produceer jij straks geen afval meer in je badkamer en is er geen plastic meer te bekennen. Good job!

Meer lezen over duurzaamheid? Lees ook eens over: