Ga naar de inhoud

Het belang van een zit sta bureau voor je gezondheid

  • door

Een zit sta bureau is de laatste jaren steeds populairder geworden op kantoren en thuiswerkplekken. Maar wat is het precies en waarom is het zo belangrijk voor je gezondheid? In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je moet weten over zit sta bureaus, inclusief de voordelen, hoe je het gebruikt en waar je op moet letten bij het kopen van een Zit sta bureau.

Voordelen van een zit sta bureau

Als je overweegt om een zit sta bureau aan te schaffen, zijn er veel voordelen waar je van kunt profiteren. Door af te wisselen tussen zittend en staand werken, kun je rugpijn en spierspanning verminderen en je energieniveaus en productiviteit verhogen. Daarnaast kan het gebruik van een zit sta bureau helpen om het risico op obesitas en hartaandoeningen te verminderen, de bloedcirculatie te verbeteren en het risico op bloedstolsels te verminderen. Bovendien kan een zit sta bureau je cognitieve functie verbeteren en je hersenen stimuleren, waardoor je je beter voelt en beter presteert. Kortom, er zijn genoeg redenen om te overwegen om een zit sta bureau aan te schaffen. Wil jij profiteren van deze voordelen? Bekijk dan de zit sta bureaus op Officecity.nl

Hoe gebruik je een zit sta bureau?

Een zit sta bureau is een veelzijdig hulpmiddel dat het mogelijk maakt om af te wisselen tussen zittend en staand werken. Het gebruik ervan is eenvoudig en vereist slechts enkele aanpassingen in je werkroutine. Hieronder geven we een uitgebreide uitleg over hoe je een zit sta bureau kunt gebruiken.

Pas de hoogte aan

Een zit sta bureau is in hoogte verstelbaar, waardoor je de hoogte kunt aanpassen aan jouw persoonlijke voorkeur. Wanneer je gaat staan, stel je het bureau zo in dat het op ellebooghoogte komt. Wanneer je gaat zitten, stel je het bureau zo in dat het op zithoogte komt.

Start met korte sessies

Als je voor het eerst een zit sta bureau gebruikt, is het belangrijk om te beginnen met korte sessies van ongeveer 20-30 minuten. Dit geeft je lichaam de tijd om te wennen aan het staan en voorkomt dat je te snel vermoeid raakt.

Wissel regelmatig af

Het doel van een zit sta bureau is om regelmatig af te wisselen tussen zittend en staand werken. Wissel daarom elke 20-30 minuten af tussen staan en zitten. Dit helpt om de bloedcirculatie te verbeteren en vermoeidheid te voorkomen.

Beweeg terwijl je staat

Als je staat, is het belangrijk om te blijven bewegen om vermoeidheid te voorkomen. Maak bijvoorbeeld een wandeling tijdens een telefoongesprek of doe enkele lichte oefeningen, zoals kniebuigingen.

Maak gebruik van hulpmiddelen

Om het staan comfortabeler te maken, kun je gebruikmaken van hulpmiddelen zoals een antivermoeidheidsmat, een ergonomische vloermat of een voetensteun.

Blijf geconcentreerd op je werk

Het is belangrijk om je te concentreren op je werk, ongeacht of je staat of zit. Zorg er daarom voor dat je werkplek goed is ingesteld en dat je comfortabel en ontspannen kunt werken.

Waar moet je op letten bij het kopen van een zit sta bureau? 

Als je een zit-sta bureau wilt kopen, zijn er een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden. Hier zijn enkele belangrijke zaken om op te letten:

  • Hoogte-instelling: Een zit-sta bureau moet gemakkelijk in hoogte verstelbaar zijn, zodat je gemakkelijk kunt schakelen tussen zittend en staand werken. Zorg ervoor dat het bureau een breed verstelbereik heeft dat past bij jouw lengte.
  • Stabiliteit: Het is belangrijk dat het bureau stabiel en stevig is, vooral als je er meerdere apparaten op plaatst. Kijk naar de constructie van het frame en de stabiliteit van de poten.
  • Grootte van het werkblad: Bedenk hoeveel ruimte je nodig hebt voor je werk. Een bureau met een groter werkblad biedt meer ruimte voor meerdere apparaten en documenten.
  • Elektrisch of handmatig: Zit-sta bureaus zijn verkrijgbaar in handmatige of elektrische modellen. Elektrische bureaus zijn over het algemeen duurder, maar bieden meer gebruiksgemak omdat je de hoogte gemakkelijk kunt aanpassen met behulp van een knop.
  • Ergonomie: Kies een bureau dat is ontworpen om ergonomisch te zijn en de juiste houding te bevorderen. Let op de hoogte van het bureau, de hoek van het werkblad en of er voldoende ruimte is voor je benen.
  • Prijs: Zit-sta bureaus zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Bepaal je budget en zoek naar een bureau dat past bij jouw behoeften en budget.