Ga naar de inhoud

Herleef de mooie momenten uit je leven op duurzame wijze

  • door

Beleef jij wel eens dagen waarvan je denkt: ik wil dat deze dag nooit ophoudt? Bijvoorbeeld je trouwdag, een bijzondere verjaardag of een overheerlijke dag op vakantie. Door deze momenten vast te leggen via een foto zorg je ervoor dat je deze momenten opnieuw kunt beleven. Je wordt bijvoorbeeld weer herinnert aan die dag dat je lekker op het strand lag en je krijgt weer dat heerlijke vakantiegevoel. Heb jij een reeks prachtige foto’s gemaakt die horen bij één moment in je leven, dan kun je hier ook een fotoboek van maken. Door te bladeren door het boek komen al die mooie herinneringen weer naar boven. In dit artikel zoomen we in op het maken van een fotoboek op duurzame wijze. Hoe kun je op verantwoorde wijze genieten van de bijzondere momenten in je leven. 

Heb jij nog geen camera? Kies voor tweedehands! 

Heb jij een interesse in het maken van mooie foto’s, maar heb jij nog geen camera? Ga dan niet gelijk naar de winkel voor een nieuwe camera, maar bekijk ook eens het tweedehands aanbod of je er daar een kunt vinden. Vaak vind je bij lokale kringloopwinkels prachtige vintage producten, waaronder schitterende vintage digitale camera’s. Doorgaans kun je deze voor een scherpe prijs oppikken en heb je dus een prachtig product voor een mooie prijs. Los daarvan geef je een product een tweede leven en draag je bij aan de circulaire economie. Genoeg redenen om eens rond te neuzen bij de lokale tweedehands- of kringloopwinkel. 

Foto’s in de natuur? Maak ze groen! 

Het maken van prachtige foto’s in de ongerepte natuur is hartstikke populair. Op vele Facebook- of Instagram-pagina’s vind je mooie kiekjes van mensen die poseren in een mooi natuurgebied. Zo zien we vaak foto’s voorbij komen van mensen in de tulpenvelden van de Keukenhof en ook de Waddeneilanden zijn een populaire bestemming voor het maken van prachtige natuurfoto’s. Het maken van zulke foto’s is natuurlijk erg leuk en als je dit leuk vindt moet je het ook vooral blijven doen. Echter, als je op pad gaat in de natuur om foto’s te maken probeer dan wel te letten op de omgeving. Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet waarop je op duurzame wijze prachtige foto’s kunt maken. 

  • Tegenwoordig zie je het steeds vaker: afval dat in de natuur achtergelaten is. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, want het brengt schade toe aan de leefomgeving van dieren en aan planten. Ga jij op pad? Neem dan een afvalzakje met je mee. Zodoende kun jij restafval oppakken en meenemen. Zodoende combineer je een leuk avontuur met een schoonmaakactie. Win-win! 
  • Neem je zelf eten of drinken mee in de natuur? Geef dan absoluut geen eten of drinken aan wilde dieren. Zij zijn gewend om zelf voor hun eten te zorgen en als de mens de dieren blijft voeden, dan kan het leven van deze dieren verstoord worden. Probeer de dieren ook zoveel mogelijk met rust te laten, zodat je hun leefomgeving ook niet teveel verstoord. 
  • Hoe kom jij op die ene plek om een foto te maken? Ga niet met een auto of een ander voertuig door de natuur, want ook dit verstoord het leefgebied van de dieren. Pak lekker een fiets of ga te wandel naar dat ene plekje waar jij graag een foto wilt schieten, zo doe je tegelijkertijd ook nog iets aan je gezondheid! 

Vereeuwig jouw bijzondere momenten in een kwalitatief en duurzaam album

Na het maken van prachtige foto’s wil je deze natuurlijk nog vastleggen. Om dit te realiseren kun je eenvoudig online een fotoboek maken. Vanuit je luie stoel kun je eenvoudig de beoogde foto’s selecteren en in een boek verwerken geheel naar jouw smaak. Kies wel voor kwalitatieve en duurzame materialen. Hoe hoger de kwaliteit en duurzaamheid van jouw boek, des te langer je ervan kunt genieten. Hieronder vind je enkele aandachtspunten waarop jij kunt letten om de duurzaamheid van een fotoboek te toetsen. 

  • Hoe duurzaam is het papier dat gebruikt wordt voor het fotoboek? Bekijk of het papier over duurzaamheidskeurmerken beschikt, zoals het keurmerk voor chloorloos bleken of het FSC-keurmerk. Bekijk de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal om te zien wat de keurmerken inhouden. Via deze wijze kun je toetsen hoe duurzaam het papier is.
  • Hoe stevig is het papier? Dit wordt uitgedrukt in het aantal grammen van het papier, dit loopt uiteen van 30 tot en met 500 gram. Logischerwijs is het zo dat hoe zwaarder het papier is, des te kwalitatiever. Daarnaast heeft zwaarder papier ook een luxere uitstraling dan dun papier. 

Weet jij nog andere manieren waarop je een fotoboek duurzaam kan maken? Stuur jouw gouden tips in naar de redactie via info@sustainableworld.nl. Mogelijk staat jouw tip binnenkort in dit artikel!