Ga naar de inhoud

Heb je last van rugpijn? Dit zijn de mogelijke oorzaken!

  • door

Steeds meer mensen hebben last van hun rug. Dit geldt vooral voor de personen die de hele werkdag op een bureaustoel zitten. Vooral als deze stoel niet ergonomisch is, kun je als je om 5 uur je kantoor verlaat rugpijn ervaren. Soms kan dit zelfs leiden tot erge hoofdpijn of migraines. Natuurlijk zit je hier niet bepaald op te wachten. Het is daarom belangrijk om de oorzaak van je rugpijn te vinden. Alleen hierdoor kun je immers bepalen hoe je de kwaal kunt voorkomen en/of behandelen. Hieronder lees je hier meer over.

Waardoor wordt rugpijn veroorzaakt? 

Wat rugpijn over het algemeen vaak lastig maakt, is dat de oorzaak niet aan het licht komt in een test. Ook bij een MRI onderrug wordt niet altijd duidelijk wat de pijn precies veroorzaakt. Toch zijn er een paar aandoeningen die vaak in verband worden gebracht met last van de rug. We noemen in dit artikel een paar voorbeelden:

Uitpuilende of gescheurde schijven

Je moet je rugschijven zien als de kussens tussen de botten in je wervelkolom. In een tussenwervelschijf zit dus zacht materiaal. Dit kan helaas uitpuilen of zelfs scheuren en hierdoor op een zenuw gaan drukken. Toch hoeft zo’n uitpuilende of gescheurde pijn niet beslist te leiden tot rugpijn, al kan dit wel het geval zijn. Tijdens een bodyscan wordt deze aandoening altijd gespot. 

Spier- of bandspanning

Als je een ongemakkelijke beweging plotseling maakt, kan dit een zware last zijn voor je rugspieren en ruggenmergbanden. Dit is ook het geval als je herhaaldelijk zware voorwerpen moet tillen. Je kunt door deze spier- of bandspanning dan ook last van je rug krijgen. Dit geldt vooral voor mensen met een slechte fysieke conditie. Een constante belasting van de rug kan dan zelfs spierspasmen veroorzaken die veel pijn met zich mee brengen. 

Osteoporose

Hoe ouder je wordt, hoe brozer je botten worden. Er kunnen dan ook pijnlijke breuken ontstaan in de wervels van je wervelkolom. Jonge mensen zullen echter over het algemeen geen last hebben van deze aandoening, hun rugpijn wordt dus door iets anders veroorzaakt. 

Artrose

Je onderrug kan daarnaast aangetast worden door artrose. In het ergste geval kan deze aandoening in je wervelkolom zelfs tot een vernauwing van de ruimte rond het ruggenmerg leiden. Dit is een aandoening die spinale stenose heet. Meestal komt dit alleen voor bij mensen boven de 50 jaar en in de onderste vijf wervels, in je onderrug dus.