Ga naar de inhoud

Groen ondernemen? 3 tips voor het verduurzamen van je bedrijf

  • door

Als ondernemer heb je vast al vaak nagedacht over hoe je jouw onderneming kunt verduurzamen. Hier moet je wel mee bezig zijn, want het is een onderwerp waar veel consumenten veel waarde aan hechten. Wanneer je niet duurzaam onderneemt, loop je het risico dat bestaande klanten weglopen en dat potentiële klanten voor een andere onderneming kiezen. Dit wil je als bedrijf voorkomen en daarom is het belangrijk om duurzaam te ondernemen. Maar, hoe kun je milieuvriendelijk ondernemen? Er zijn veel verschillende manieren om je bedrijf te vergroenen en in dit artikel behandelen we 3 tips waarmee jij de eerste stap kunt zetten naar een duurzaam bedrijf. 

Onderhoud duurzame zakenrelaties

Wanneer je een goede klant of leverancier hebt wil je deze natuurlijk voor je bedrijf behouden. Om de relatie goed te houden dien je deze te onderhouden. Dit kun je op allerlei manieren doen, bijvoorbeeld door regelmatig op bezoek te gaan of samen ergens te dineren. Wanneer je veel relaties hebt om te onderhouden kun je al snel je ecologische footprint vergroten. Bij elk zakendiner vlees bestellen of veel niet-duurzame cadeaus geven helpt niet mee aan het verduurzamen van je onderneming. Kies er daarom voor om bijvoorbeeld duurzame relatiegeschenken te geven aan je zakenrelaties. Zo kun je bijvoorbeeld handdoeken bedrukken of paraplus bedrukken met het logo van je zakenrelatie erop. Bedrukken.nl bedrukt handdoeken die gemaakt zijn van biologisch katoen en ook hun paraplus zijn gemaakt van biologische materialen. Leuk om te geven en ook nog eens goed voor het milieu, win-win! 

Probeer zoveel mogelijk lokaal in te kopen

Al jaren kopen bedrijven hun producten in China in. Maar met de opkomst van websites als AliExpress is dit alleen nog maar erger geworden. Het inkopen van producten in China is om meerdere redenen niet duurzaam. Allereerst moeten producten een lange weg afleggen voordat ze hier zijn, dit gaat gepaard met de nodige CO2-uitstoot. Daarnaast worden producten daar doorgaans in zeer vervuilende fabrieken gemaakt. Kies er daarom voor om zoveel mogelijk van je producten lokaal in te kopen. Dit kost misschien iets meer, maar je beperkt je ecologische footprint er enorm mee. Ook heb je veel meer zicht op de fabriek waar de producten worden gemaakt. Zo kun je eenvoudiger kiezen voor een fabriek die niet vervuilend is. Ook is duurzaamheid niet alleen gericht op milieu, maar ook op het welzijn van de mens. Je mag verwachten dat arbeiders in ons eigen land betere arbeidsomstandigheden hebben dan arbeiders in China. Dus ook vanuit die invalshoek is het duurzamer om lokaal in te kopen. 

Focus op duurzame inzetbaarheid

Zoals we al zeiden richt duurzaamheid zich niet alleen op het klimaat, maar ook op de mens. Als bedrijf moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk schade aanricht aan het milieu en zo goed mogelijk zorgt voor je werknemers. Het laatste kun je onder andere bereiken door je te focussen op duurzame inzetbaarheid. Dit houdt in dat je een beleid voert waarbij je rekening houdt met de specifieke wensen en omstandigheden van werknemers in verschillende fasen van hun leven en loopbaan. Het doel is om je werknemers zo fit en gelukkig mogelijk te houden tot aan hun pensioenleeftijd. Wanneer je bijvoorbeeld ziet dat iemand op een slechte stoel zit, dan zorg je ervoor dat hij of zij een goede stoel krijgt. Hiermee voorkom je dat diegene rugklachten krijgt. Ook kun je denken aan het geven van vrije dagen wanneer iemand een kind heeft gekregen.