Groen, groener, groenst. 3 tips voor het verduurzamen van jouw bedrijf

  • door
Kantoor

Al jarenlang is duurzaam ondernemen een onderwerp waar veel over geschreven en gezegd wordt. Zowel ondernemers als consumenten zijn door de jaren heen steeds bewuster geworden van de invloed die ze hebben op het milieu. Ook zijn zij steeds meer naar dit bewustzijn gaan handelen. Bij 79% van de consumenten beïnvloeden factoren zoals milieu-impact, sociale verantwoordelijkheid en inclusiviteit het koopgedrag. Wereldwijd zijn meer dan de helft (53%) van de consumenten overgestapt op minder bekende merken, omdat ze duurzamer zijn. Duurzame bedrijven en producten zijn dus trending. Gelukkig maar, want het klimaat kan elk steuntje in de rug gebruiken. Maar, hoe kun je nou als bedrijf inspelen op het thema duurzaamheid? In dit artikel gaan wij in op 3 tips waarmee jij je bedrijf kunt vergroenen. 

Augmented reality

Binnen het bedrijfsleven speelt augmented reality een steeds grotere rol, en dat is niet zonder reden! Want, de techniek kan ingezet worden om efficiënter te werken, de productiviteit te verhogen en meer omzet te draaien. Echter, het kan ook gebruikt worden om je bedrijf te verduurzamen. Zo kun je een virtuele showroom ontwikkelen, waardoor consumenten op afstand door jouw showroom kunnen wandelen en producten kunnen bekijken. Ze hoeven niet meer in de auto te stappen om naar de winkel te rijden, maar kunnen dit vanuit hun eigen huis doen. Tevens kun je augmented reality inzetten voor het virtuele passen van bijvoorbeeld kleren. Bezoekers van je app of website kunnen online kleding passen om te kijken of een bepaalde kleur of stijl hun past. Dit zorgt voor minder retouren, wat goed is voor het milieu en voor je eigen kosten. Geïnteresseerd? Dan kun je een AR app laten maken bij een augmented reality bedrijf

Duurzame inzetbaarheid

Gelukkige werknemers met motivatie, minder werkverzuim en goede prestaties. Dat klinkt goed toch? Om dat te bereiken doe je er goed aan om duurzame inzetbaarheid toe te passen binnen jouw bedrijf. Maar, wat is het en hoe pas je het toe? Duurzame inzetbaarheid is het monitoren en inspelen op de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van je personeel. Het doel is om langer gezond, gelukkig en plezierig te kunnen werken. 

We leggen het uit aan de hand van een simpel voorbeeld. Stel je hebt een werknemer die werkt op een slechte bureaustoel, dan kun je er vanuit gaan dat vroeg of laat die werknemer rugproblemen krijgt. Geef je werknemer per direct een goede ergonomische bureaustoel. Zodoende geef je aan dat je aan je werknemer denkt en je voorkomt dat hij of zij rugproblemen krijgt door een slechte stoel. Zo zijn er nog vele manieren hoe je aan duurzame inzetbaarheid kunt doen. 

Belangrijk is dat je vooruit kijkt. Problemen oplossen is geen optie, je moet voorkomen dat een probleem ooit ontstaat. Als een werknemer bijvoorbeeld een burn-out heeft, is het kwaad al geschied. Dus, bedenk goed wat je werknemers nodig hebben en leg een plan voor ze klaar. 

Circulaire kantoorinrichting

Duurzame keuzes hoeven helemaal geen moeilijke keuzes te zijn. Ga jij je kantoor inrichten? Kies dan niet voor nieuwe producten, maar kies voor circulaire kantoorinrichting. Wat is het? Als een meubelstuk circulair is, houdt dat in dat het meubelstuk gemaakt is van gerecyclede materialen. Tegenwoordig zijn er vele aanbieders van circulaire kantoorinrichting, die allerlei meubelstukken kunnen leveren. Van ergonomische bureaustoelen tot bureau’s. Zodoende kun jij je kantoor volledig gerecycled inrichten! Als klap op de vuurpijl kun je ook nog kantoorartikelen als pennen en papier van gerecycled materiaal krijgen. 

Heb jij ook een gouden tip voor het verduurzamen van een onderneming? Stuur de tip in naar de redactie via info@sustainableworld.nl. Wie weet is jouw tip binnenkort terug te vinden op het platform.