Greenwashing: is groen echt groen?

  • door

Groene energie is een duurzame vorm van energie, gewonnen uit natuurlijke bronnen zoals de zon of de wind. Zonder schadelijke uitstoot. Grijze energie wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen, die de aarde uitputten en daarbij een schadelijke CO2-uitstoot veroorzaken dat niet goed is voor ons klimaat. Logisch dus dat we allemaal het liefste groene stroom gebruiken, maar dan moet dat wel beschikbaar zijn. Omdat de vraag naar groene stroom zo groot is, wordt er ook wel eens gesjoemeld; zogenaamde sjoemelstroom líjkt groen, maar is in werkelijkheid opgewekt met fossiele bronnen.

Greenwashing

Energie die opgewekt is uit duurzame bronnen of fossiele bronnen werkt hetzelfde; je kunt aan je stroomverbruik niet merken of je groene of grijze stroom gebruikt. Maar als je groene energie geleverd krijgt, moet er natuurlijk wel te achterhalen zijn of jouw energie daadwerkelijk van een groene bron komt. Dit wordt gedaan met certificaten per hoeveelheid opgewekte energie. Certificaten gaan samen met de inkoop van de energie. Bij greenwashing willen energiebedrijven grijze stroom graag groen laten lijken, door bijvoorbeeld certificaten te kopen uit andere landen.

Groene energie, goedkope energie

Je auto opladen als het zonnig is of hard waait; wanneer er veel groene energie beschikbaar is, opgewekt door de zon en de wind, is stroom het goedkoopst. Daar kun je als consument dus slim gebruik van maken. Let wel; bij energiecontracten met een vast bedrag, is schuiven met stroomgebruik dus niet zo voordelig en is je rekening altijd hetzelfde. Pas als je kiest voor een variabel tarief, of als je energie tegen de inkoopprijs geleverd krijgt, kun je slim gebruik maken van de wisselende stroomtarieven. Dan kun je in de gaten houden wat de actuele inkoopprijzen voor stroom en gas zijn, en er dus ook op inspelen met de weersomstandigheden. 

Hoe werkt energie tegen de inkoopprijs?

Als je kiest voor een energiecontract waarbij je energie tegen de inkoopprijs geleverd wordt, betekent dit dat je rekening niet altijd hetzelfde is. Energieprijzen fluctueren, dus de kosten die je eraan hebt ook. Bij een dergelijk contract wordt er meestal geen winstmarge berekend, geen winstopslag, alleen leveringskosten waar je als het ware geabonneerd op bent. Een eerlijke manier van energielevering dus, als je nagaat dat een energiebedrijf bij lage energiekosten en vaste contracten, meteen een stuk meer winst maakt.

Groene energie is groen wanneer achterhaald kan worden waar de stroom vandaan komt, door middel van certificaten bij de energieleverancier. Gebruik je groene stroom én heb je een dynamisch contract, kun je slim gebruik maken van de beschikbaarheid van groene energie.