Geniet van een stralende en gezonde tuin met deze onderhoudstips

  • door

Om gedurende het jaar een mooi onderhouden tuin te hebben dien je vaak de mouwen op te stropen, maar al dat werk is het waard. Want een tuin die mooi in de bloei staat geeft je geluk en geeft je woning een mooie uitstraling. Het onderhouden van een tuin is voor iemand met groene vingers een leuke en gemakkelijke klus, maar voor iemand zonder groene vingers kan het een vervelend karwei zijn. Maar, wist jij dat het onderhouden van een tuin niet heel moeilijk hoeft te zijn? In dit artikel gaan we dieper in op enkele praktische tips waarmee jij je tuin eenvoudig gezond en stralend kunt houden. Ben jij klaar om jouw tuin om te toveren tot een stralend geheel? Lees dan snel verder!

Het belang van een goed onderhouden tuin

Het onderhouden van je tuin is om meerdere redenen belangrijk. Het hebben van een mooie bloeiende en groene tuin kan geluk en ontspanning in je leven brengen. In onderzoeken is naar voren gekomen dat een groene omgeving een mens vrolijker en meer ontspannen kan maken. Als je niet in de buurt van een bosrijke omgeving woont kan een tuin uitkomst bieden om je toch te voorzien van een mooie groene omgeving. Daarnaast kan een tuin dieren aantrekken wat weer voor het nodige leven zorgt rondom je woning. Het is natuurlijk leuk om wat eekhoorntjes of andere dieren in je tuin te spotten. Andersom kan een slecht onderhouden tuin juist zorgen voor minder vrolijke en onrustige gevoelens. Genoeg redenen dus om de mouwen op te stropen en je tuin om te toveren tot een mooie groene oase. 

Hoe vaak moet je je tuin onderhouden? 

De frequentie van het tuinonderhoud hangt af van hoe groot je tuin is, en hoeveel werk er gedaan moet worden. Over het algemeen moet er tijdens het groeiseizoen minstens één keer per week onkruid gewied, water gegeven en bemest worden. Dode planten verwijderen en snoeien moet om de paar weken of maanden gebeuren, afhankelijk van hoe snel je planten groeien. De meeste van deze zaken kun je gemakkelijk zelf doen, ook als je geen groene vingers hebt. Kom je er niet uit, dan kun je altijd nog een professionele hovenier inhuren die de taken tot in de puntjes voor je uitvoert.

Hoe kan je het tuinonderhoud makkelijker maken? 

Om het voor jezelf gemakkelijker te maken kun je een aantal handige tips opvolgen. Wij hebben een lijstje voor je gemaakt om je een duwtje in de goede richting te geven. 

  • Plaats je planten niet te dicht bij elkaar, maar geef ze voldoende ruimte om goed te kunnen groeien. Wanneer je de planten te dicht op elkaar plaatst kunnen de planten zich niet goed ontwikkelen. 
  • Wied het onkruid in je tuin regelmatig, zodoende zorg je ervoor dat het onkruid je tuin niet over kan nemen. Als je het laat gaan en er veel onkruid is, dan wordt de klus alsmaar groter. Dit kan demotiverend werken. 
  • Geef je planten af en toe flink water in plaats van vaak weinig water, zodoende kun je waterverzadiging voorkomen. 
  • Bemest je planten twee keer per jaar (in het voor- en najaar) met een uitgebalanceerde meststof. Voorzie ze ook van voldoende potgrond in de juiste samenstelling, zodoende hebben de planten de juiste voedingsstoffen om mooi en gezond te kunnen bloeien. Weet je niet welke potgrond je nodig hebt? Schakel dan een specialist, zoals Tuinshop in, die je exact kan vertellen welke potgrond je nodig hebt. 
  • Verwijder op regelmatige basis dode planten en takken, zodoende ziet de rest van je tuin er mooi uit. 
  • Heb je een compostvat? Voeg je keukenresten hier dan aan toe. Zodoende kun je op den duur je tuin op een natuurlijke wijze bemesten. 

Hoe zorg je ervoor dat je het tuinonderhoud zo duurzaam mogelijk doet? 

Het onderhouden van je tuin moet goed gebeuren, maar het moet ook duurzaam gebeuren. Maar, hoe doe je dit op een milieuvriendelijke manier? Om je op weg te helpen hebben wij een aantal tips voor je opgesteld. 

  • Geef je planten waar mogelijk water met regenwater door een regenton te kopen. Door klimaatverandering is extreem weer steeds vaker de norm, waaronder erg droog weer. Al het drinkwater wat we kunnen besparen is welkom dus als je je tuin kunt bewateren met regenwater is dat zeer welkom. 
  • Gebruik zo veel mogelijk biologische middelen in je tuin en geen chemische middelen zoals pesticiden. Deze middelen zijn schadelijk voor het milieu en komen ook vaak in plastic verpakkingen. 
  • Leer meer over inheemse planten en probeer ze waar mogelijk in je tuin te gebruiken. Inheemse planten zijn beter geschikt voor het plaatselijke klimaat en vergen minder water en onderhoud.