Ga naar de inhoud

Geef je woning een natuurlijke uitstraling met een duurzame eikenhouten vloer

  • door

Ben jij op zoek naar een nieuwe vloer voor je woning? Je zult waarschijnlijk wel gemerkt hebben dat je uit veel opties kunt kiezen. Zo kun je gaan voor een houten vloer, laminaat, tapijt of een betonvloer. Uit de vele opties die je hebt raden wij je aan om te kiezen voor een duurzame vloer. Hoe duurzamer je woning is ingericht, des te kleiner je ecologische footprint is. Allen moeten we een steentje bijdragen aan een beter milieu. Daarnaast is een duurzame vloer goed voor je portemonnee, want doorgaans hebben deze vloeren een lange levensduur. In dit artikel zoomen we in op een bepaalde soort duurzame vloeren, namelijk vloeren gemaakt van eikenhout. We zetten het duurzaamheidsaspect van deze vloer uiteen en leggen je uit waarop je moet letten om te toetsen of een vloer van eikenhout echt duurzaam is. Ook andere voordelen van de vloer komen aan bod. 

Waaraan kun je de duurzaamheid van een eikenhouten vloer toetsen? 

Niet elke vloer van eikenhout is duurzaam. Wanneer er op onverantwoorde wijze eikenhouten bomen worden gekapt en worden gebruikt voor de productie van eikenhout doet dat af aan het duurzaamheidsgehalte van de vloer. Aan de hand van keurmerken kun je de duurzaamheid van een vloer toetsen. Wij hebben de belangrijkste hieronder voor je op een rij gezet. 

FSC-keurmerk

Het FSC-keurmerk wordt uitgedeeld aan houtsoorten die voldoen aan strenge eisen omtrent duurzaam en sociaal bosbeheer. Enkele van deze eisen zijn:

  • Bossen moeten de ruimte krijgen om zich te kunnen herstellen nadat er bomen gekapt zijn.
  • Bossen die kwetsbaar zijn of een hoge natuurwaarde vertegenwoordigen moeten met rust gelaten worden. 
  • Vanwege het risico op erosie mag er niet gekapt worden langs steile hellingen of waterlopen. 

Cradle to Cradle-keurmerk

Dit keurmerk ziet toe op de mate van hergebruik en herbewerking van een product. Het doel is dat alle materialen van producten hergebruikt kunnen worden als grondstof voor een nieuw product. Als resultaat wordt er zo min mogelijk afval geproduceerd en worden zoveel mogelijk materialen gerecycled. Dit draagt bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot. Aan de hand van mogelijkheid tot hergebruik, duurzaam waterbeheer, samenstelling, gebruik van hernieuwbare energie en sociale rechtvaardigheid worden bedrijven en producten getoetst. 

CE-markering 

Houten vloeren die zijn voorzien van een CE-markering voldoen aan Europese-eisen rondom veiligheid, gezondheid en milieu. 

EUTR

Het kenmerk EUTR gaat illegale boskapping tegen. Hout dat illegaal gekapt is, is gekapt in strijd met de wetgeving van het land van herkomst. Wanneer hout over een EUTR-keurmerk beschikt is het hout op een legale wijze gekapt, in dit geval dus volgens de wetgeving van het land van herkomst. 

Niet alleen duurzaam, maar ook nog eens veelzijdig!

Naast het feit dat eiken vloeren duurzaam kunnen zijn, zijn ze ook nog eens behoorlijk veelzijdig. 

Veel uitstralingen mogelijk 

Eikenhout is een houtsoort die gemakkelijk bewerkt kan worden, zich goed laat drogen en tevens beschikt over een neutrale kleur. Dit maakt dat eikenhout in allerlei vormen en uitstralingen bewerkt kan worden. Of je het hout nu wilt zagen, schaven, schuren, borstelen, roken of verouderen, het kan allemaal. Dankzij de lichte kleur van het eikenhout kan het ook nog eens uitstekend met oliën of beitsen bewerkt worden. Hierdoor is nagenoeg iedere gewenste uitstraling mogelijk. 

Toe te passen in elk interieur

Houten vloeren hebben een uitstraling die in bijna elk interieur past. Of je nu een moderne inrichting hebt, een industrieel interieur of een woning met een ouderwets karakter, hout is altijd een goede keuze. 

Veelzijdige natuurlijke uitstraling

Vloeren van eikenhout hebben uiteraard een mooie natuurlijke uitstraling, letterlijk iedere plank is anders. Dit geeft een eikenhouten vloer een bepaalde charme en het geeft karakter aan je woning. 

Combinatie met vloerverwarming mogelijk

Vaak wordt gedacht dat houten vloeren niet gecombineerd kunnen worden, maar dit is zeker niet het geval. De eiken vloeren van Dutzfloors worden zodanig geproduceerd dat ze ideaal gelegd kunnen worden in combinatie met vloerverwarming en vloerverkoeling. En doordat eikenhout een warm product is heb je het hele jaar door lekkere warme voeten. Het verhoogt het comfort in je woning. 

Wat maakt een eikenhouten vloer nog meer duurzaam? 

De eerder genoemde keurmerken zijn te gebruiken als toetsmiddel om te controleren of een eikenhouten vloer wel écht duurzaam is. Maar, wat maakt een eikenhouten vloer eigenlijk nog meer duurzaam? We hebben de belangrijkste groene pluspunten van deze houtsoort voor je samengesteld in het onderstaande overzicht. 

  • Eikenhout heeft een lange levensduur, minimaal 30 jaar. 
  • In tegenstelling tot andere bouwmaterialen is er weinig fossiele energie nodig voor de productie van een houten vloer. 
  • Eikenhouten vloeren bevatten geen chemicaliën en zijn volledig biologisch afbreekbaar. Het is een circulair product. 
  • Wanneer je houten vloer beschadigd of versleten is bestaat de mogelijkheid om de vloer op te schuren en het vervolgens weer te behandelen met een olie. Hierna is de vloer weer zo goed als nieuw. Als het ware kun je steeds de levensduur van de vloer verlengen en kan je een volledig nieuw interieur creëren. 
  • Is de vloer wel te ernstig beschadigd? Het hout hoeft dan niet weggegooid te worden, want je kunt het hout eenvoudig gebruiken voor de productie van andere producten. 

Oftewel, genoeg redenen dus om een nieuwe eiken vloer aan te leggen! Mocht je interesse hebben, dan raden wij je aan om eens een kijkje te nemen bij Dutzfloors. Hier vind je een groot aanbod aan houten vloeren en kun je voorzien worden van advies op maat.