Ga naar de inhoud

Geef dit jaar een duurzaam kerstpakket

  • door

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is al jaren een belangrijk aandachtspunt voor bedrijven. Duurzame kerstpakketten kunnen een ideale manier zijn om werknemers te bedanken voor hun inzet en tegelijkertijd de bedrijfswaarden omtrent duurzaamheid uit te stralen naar het personeel. Drie werknemers van kerstpakketten groothandels vertellen ons hier meer over hoe zij tegen de trend van duurzame kerstpakketten aankijken. 

  1. Biologisch en Fair Trade


Biologische en Fair Trade kerstpakketten worden elk jaar populairder. Ondernemers kiezen vaker voor een  kerstpakket die biologisch of Fair Trade is om een positieve bijdrage te leveren aan het milieu en de maatschappij. Biologische kerstpakketten bevatten meestal voedsel dat is verbouwd zonder het gebruik van pesticiden of andere schadelijke chemicaliën. Fair Trade kerstpakketten ondersteunen kleinschalige boeren en producenten door hen een eerlijke prijs te betalen voor hun producten.

“We zien de afgelopen jaren een forse toename van de vraag naar biologische en Fair Trade pakketten”, zegt Luke van Kerstpakketten Idee. “Ik denk dat mensen zich steeds meer bewust worden van het belang van het kopen van duurzame producten.”

Noah van Kerstpakket Webshop is het daarmee eens. “Duurzame pakketten zijn een geweldige manier om te laten zien dat je geeft om het milieu en de mensen die de producten produceren.”

Barbara van Kerstpakketten Expert voegt daaraan toe dat duurzame kerstpakketten ook een manier kunnen zijn om lokale bedrijven te ondersteunen. “Veel van de producten in onze biologische kerstpakketten zijn afkomstig van kleine boeren en producenten in Nederland. Door deze duurzame kerstpakketten te kopen, steun je deze boeren en bedrijven.”

  1. Streekproducten in het kerstpakket

Ook lokale kerstpakketten zijn een groeiende trend in de aanloop naar Kerstmis. Kerstpakketten met producten van lokale boeren en lokale bedrijven bieden de mogelijkheid om duurzame kerstpakketten uit te delen met de kerstborrel. Kerstpakketten groothandels zoals Kerstpakketten Idee, Kerstpakket Webshop en Kerstpakketten Expert bieden dit jaar allemaal lokale kerstpakketten aan.

Barbara, woordvoerder van Kerstpakketten Expert, vertelt ons meer over lokale kerstpakketten: “We zien dat onze klanten de lokale kerstpakketten waarderen. Doordat de producten minder ver hoeven te reizen naar de inpakcentrales, zijn lokale kerstpakketten beter voor het milieu. Veel werkgevers vinden het bovendien leuk om kerstpakketten met streekproducten aan hun werknemers te kunnen geven.” Streekproducten zoals lokale kazen, stroopwafels en lokale hapjes maken uiteraard deel uit van lokale kerstpakketten. 


Luke van Kerstpakketten Idee vertelt ons enthousiast hoe hij lokale producten integreert in zijn kerstpakketten: “Onze showroom in Eindhoven staat open voor ondernemers. Daar kunnen ze een origineel kerstpakket op maat maken. We zijn verheugd om een ​​gevarieerde selectie van lokale artikelen in onze showroom aan te bieden. Wij kunnen onze klanten daar precies laten zien waar hun aankopen vandaan komen. Dat geeft een gevoel van vertrouwen.”

  1. Steun een goed doel met een duurzaam kerstpakket

Voor ondernemers die maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk vinden, zijn er bovendien verscheidene mogelijkheden om met de kerstpakketten geld te doneren aan een goed doel. Zo kunnen ondernemers bijvoorbeeld zelf hun kerstpakketten samenstellen. Er kan dan gekozen worden voor een donatie aan een goed doel. Noah van Kerstpakket Webshop vertelt dat steeds meer bedrijven hiervoor kiezen. “Vaak kiezen werkgevers ervoor om het beschikbare budget voor kerstpakketten op te delen. Een deel van het budget wordt namens het bedrijf aan een goed doel gedoneerd.” Bij veel kerstpakketten groothandels kunnen ondernemers ervoor kiezen om dit door de kerstpakketten winkel te laten doen. 

Werknemers kunnen er soms ook voor kiezen om een deel van het budget van hun kerstpakketten te doneren aan een goed doel. Sommige kerstpakketten winkels bieden een eigen keuze concept aan. De werknemer kan in een online omgeving dan zelf het kerstpakket samenstellen. Daarbij wordt er soms de mogelijkheid geboden om een donatie aan een goed doel te kiezen.  

De drie kerstpakketten groothandels die wij spraken bieden tevens goede doelen kerstpakketten aan. Deze kerstpakketten zijn gekoppeld aan een bepaald goed doel. Wanneer de werkgever een goede doelen kerstpakket koopt, wordt een deel van de opbrengst gedoneerd aan dit goede doel. “Zowel ondernemers als werknemers vinden dit vaak een leuke optie. Goede doelen kerstpakketten bieden een manier om met kerst iets goeds te doen voor het personeel én voor de maatschappij”, aldus Barbara van Kerstpakketten Expert.

  1. Economische crisis & kerstpakketten in 2022

Hoewel de klanten van de kerstpakkettengroothandel waarschijnlijk nog niet aan kerst hebben gedacht, hebben de medewerkers die we hebben gesproken het al druk. Net als veel andere bedrijven, staan ​​de leveranciers van kerstpakketten ​​momenteel voor enorme uitdagingen. Zij merken nu al de gevolgen van stijgende productprijzen, hoge productie- en transportkosten, papierschaarste en personeelstekorten.

Na de corona pandemie zijn er dus ook dit jaar weer nieuwe uitdagingen. “De productiekosten zijn gestegen”, zegt Noah, woordvoerder van Kerstpakket Webshop. Mede door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen voor elektriciteit en gas fors omhoog gegaan. Hierdoor is het produceren van zowel food als non-food producten dit jaar een stuk duurder. “En met stijgende benzineprijzen zal de levering dit jaar ook veel duurder zijn dan in de jaren ervoor.”

Dit zal in 2022 waarschijnlijk grote problemen opleveren voor kerstpakketten. Leveranciers van kerstpakketten zullen wellicht de prijzen moeten verhogen of de kwaliteit van hun producten moeten verlagen om het hoofd boven water te houden. Dit kan een aanzienlijke impact hebben op de markt voor kerstpakketten, waardoor het voor consumenten moeilijk wordt om kerstpakketten van goede kwaliteit tegen redelijke prijzen te vinden.

Het is nog niet duidelijk hoe deze moeilijkheden de kerstpakketenmarkt op lange termijn zullen beïnvloeden, maar het is waarschijnlijk dat er de komende jaren een aantal grote veranderingen zullen plaatsvinden. Dus als je overweegt een kerstpakket te kopen voor Kerstmis 2022, is het de moeite waard om de markt in de gaten te houden en voorbereid te zijn op enkele veranderingen.

  1. Tips voor ondernemers

Bovendien verwachten kerstpakketten groothandels nog meer problemen met de levering van kerstpakketten. Rond de kerst is het uiteraard altijd druk bij leveranciers. Maar met de huidige personeelstekorten is het onwaarschijnlijk dat alle kerstpost op tijd geleverd kan worden. Dat geldt ook voor de kerstpakketten. Bedrijfswoordvoerder Barbara van Kerstpakketten Expert waarschuwt hiervoor al en roept ondernemers op om vroeg te beginnen met het bestellen van kerstpakketten. “Wacht niet tot oktober om de kerstpakketten te bestellen”, zegt zij. “Met de personeelstekorten en de gebruikelijke kerstdrukte bij vervoerders, wordt het een race tegen de klok om onze klanten op tijd van kerstpakketten te voorzien.”

Ondanks de uitdagingen is de kerstpakketindustrie vastbesloten om door te gaan. “Kerstmis is een speciale tijd van het jaar”, zegt Luke van Kerstpakketten Idee. “En we willen ervoor zorgen dat onze klanten er optimaal van kunnen genieten.”

Noah van Kerstpakket Webshop en Barbara van Kerstpakketten Expert sluiten zich aan bij deze boodschap. Zij zeggen dat ondernemers voorbereid moeten zijn op vertragingen en mogelijke problemen met kerstpakketten in 2022. Ze adviseren om de kerstpakketten vroeg te bestellen en flexibel te zijn met leveringsdata om teleurstelling te voorkomen. Maar ook zij geloven dat, met een goede planning, ondernemers ondanks de uitdagingen toch van Kerstmis een succes kunnen maken.