Ga naar de inhoud

Elektrische step kopen? Dit zijn de zaken waar je op moet letten

  • door

Je ziet ze vandaag de dag steeds vaker in het Nederlandse straatbeeld: de elektrische steps. Dat de step steeds populairder wordt is niet zo raar, het biedt namelijk vele voordelen aan de gebruiker. Je kunt goedkoop reizen, de elektrische step hoeft namelijk niet voorzien worden van een dure brandstof. Daarnaast ben je met een elektrische step zeer mobiel. Zo heb je varianten die je kunt inklappen, waardoor je de step overal mee naartoe kunt nemen. Als kers op de taart is een elektrische step ook nog eens zeer goed voor het milieu, omdat het nagenoeg geen CO2-uitstoot. Genoeg redenen dus om te kiezen voor een elektrische step. Wil jij er graag een elektrische step kopen, maar heb je geen idee waarop je moet letten bij de aanschaf? Geen zorgen. In dit artikelen gaan we dieper in op enkele factoren die van belang zijn bij de aanschaf van een elektrische step. 

Comfort 

Als je een elektrische step koopt wil je uiteraard wel dat deze comfortabel is en handig is in gebruik. Je kunt het comfort van de step toetsen aan de hand van de onderstaande factoren. 

Type banden

Er zijn 2 verschillende banden waaruit je kunt kiezen, namelijk: massieve banden en luchtbanden. Massieve banden gaan niet snel lek. Echter, bij ondergronden die niet vlak zijn zul je last krijgen van trillingen. De voor- en nadelen bij de luchtbanden zijn precies omgekeerd. 

Grootte van de banden

Hoe groter de banden, des te meer comfort je hebt als bestuurder. Door grotere banden zul je comfortabeler sturen en zul je minder last hebben van trillingen. 

Oplaadtijd

Indien je de step wilt gebruiken voor woon- en werkverkeer zal de laadtijd minder van belang zijn. Doorgaans is een step namelijk binnen 4 uur weer volledig opgeladen. Omgerekend komt dit neer op 6 kilometer steppen per uur in de oplader. Betreft de oplaadtijd geldt dat hoe hoger het bereik van de step is, des te langer de oplaadtijd betreft. Ook is het zo dat hoe sneller de step gaat, des sneller de accu leeg raakt. 

Mobiliteit 

Ook qua mobiliteit zijn er verschillende factoren waarop je kunt letten om tot de juiste koop te komen. We hebben de belangrijkste aspecten hieronder voor je op een rij gezet.

Gewicht

Het ideale gewicht van een step verschilt per leeftijd. Zo zijn steps voor kinderen doorgaans tussen de 5 en 9 kilogram. Dit zijn tevens de meest lichte steps die er verkrijgbaar zijn. Voor volwassenen zijn elektrische steps doorgaans tussen de 11 en 14 kilogram. Als je tijdens je reis vaak je step moet oppakken doe je er goed aan om voor een iets lichtere variant te gaan, zo hoef je niet te vaak zwaar te tillen. 

Hoogte van het stuur

Het is belangrijk dat je een goede houding kunt aannemen tijdens het besturen van de step. Om een goede houding te hebben is het belangrijk dat het stuur ongeveer tot de heupen komt. Wanneer het stuur te kort is loop je het risico dat je last krijgt van je rug, en dat wil je natuurlijk voorkomen. Anderzijds is een te hoog stuur ook niet goed aangezien je dan niet goed kan sturen. 

Is de step inklapbaar of niet?

Wil je jouw step tijdens de reis kunnen inklappen, bijvoorbeeld omdat je hem in een auto wil leggen of onder je stoel in de trein? Kies dan voor een elektrische step die inklapbaar is. Zo ben je een stuk mobieler. 

Veiligheid

Naast comfort en mobiliteit is de veiligheid van een elektrische step uiteraard ook zeer belangrijk. Je moet wel veilig van A naar B kunnen reizen. Hieronder lees je welke factoren van belang zijn rondom veiligheid. 

Verlichting

Ben je van plan om in de avonduren te reizen op de step? Zorg er dan voor dat je elektrische step wel voorzien is van verlichting. Zodoende ben je goed zichtbaar voor andere weggebruikers. 

Beveiliging

Het fijne aan een elektrische step is dat het een zeer compact vervoermiddel is. Hierdoor is het gemakkelijk om mee te nemen, maar ook gemakkelijk om te stelen. Wil je dat je step beveiligd is tegen diefstal? Kies dan voor een step met een stuurslot of een ingebouwde diefstalpreventiechip. 

Heb jij nog meer tips betreft waarop je moet letten bij de aanschaf van een elektrische step? Stuur deze dan in naar de redactie via info@sustainableworld.nl. Wie weet staat jouw gouden tip binnenkort op de website.