Elektrische fietsen: uit welke typen kun je kiezen?

  • door
Elektrische fiets

De elektrische fiets, het is een steeds populairder wordende manier van transport. Volgens Fietsplatform waren er in 2020 547.00 elektrische fietsen verkocht, dit is maar liefst 30% meer dan in 2019. De vraag en daardoor ook het aanbod is dus steeds groeiende. Maar, wat voor soort elektrische fietsen zijn er eigenlijk allemaal? In dit artikel hebben wij verschillende populaire typen voor je uiteengezet om je zodoende een beter beeld te geven betreft de keuzes die je hebt. 

Stadsfiets

We beginnen met de zeer populaire elektrische stadsfiets. Dit type fiets is zeer geschikt voor korte afstanden. Bijvoorbeeld voor het doen van boodschappen, een ritje naar de stad om lekker te shoppen of als je werk of school dichtbij is. Pak je tegenwoordig altijd de bus of de auto naar je werk of voor het doen van een kleine boodschap, omdat je anders misschien bezweet aankomt? Met de elektrische stadsfiets is dat verleden tijd. Je rijdt comfortabel naar je bestemming toe. Binnen dit segment is er een zeer gevarieerd aanbod aan merken, zoals: Gazelle, Giant of Cortina. Ook heb je ruime keuze in designs en in prijzen. Voor iedere smaak en budget is er wat wils. 

Transportfiets

Wil jij goederen transporteren met de elektrische fiets? Kies dan voor een stevige transportfiets. Deze stoere en robuuste fietsen zijn meestal voorzien van een voordrager, waar je bijvoorbeeld een kratje op kunt plaatsen. Daarnaast zijn de fietsen ook meestal voorzien van een achterdrager, dubbele standaard en stuurslot. Genoeg ruimte om spullen te transporteren en de juiste ondersteunende functionaliteiten voor een stabiel transport. Over ondersteuning gesproken, de fietsen hebben veelal een dikke band en een stevige frame. Dus ook voor zwaar gebruik leent de elektrische transportfiets zich optimaal. 

Sportfiets

Ook voor sportieve doeleinden is er een elektrische fiets te vinden. Zo heb je de elektrische hybride fiets en de elektrische trekkingfiets. Beide varianten zijn zeer geschikt voor lange afstanden. Daarnaast lenen deze fietsen zich ook voor bospaden, bergtochten en stadstochten. Ben je een liefhebber van mountainbiken? Tegenwoordig zijn er ook elektrische mountainbikes te koop. Worden sommige steile hellingen je toch wat te veel? Dan kan een elektrische mountainbike een uitkomst bieden. Ook hier vind je een enorm gevarieerd aanbod aan merken en typen. Voor iedere type fietser vind je een geschikte elektrische sportfiets. 

Goedkoop versus duur

Tot slot zijn er ook verschillende prijsklassen binnen de elektrische fietsen. Zo kun je voor een goedkope e-bike gaan, of voor een dure variant met wat meer functionaliteiten. Doorgaans moet je tussen de €1500 en €3000 rekenen voor een nieuwe elektrische fiets. Echter, de feitelijke prijs van je fiets is afhankelijk van meerdere factoren. Waarvoor ga je je fiets gebruiken? Bijvoorbeeld voor lange of korte afstanden. Wil je extra functionaliteiten op je elektrische fiets? Zoals bijvoorbeeld een display op de fiets waarmee je de verlichting kunt beheren. Zo zijn er vele zaken die meespelen in het bepalen van de uiteindelijke prijs die je betaalt voor je elektrische fiets. Mocht je een wat kleiner budget hebben, dan zou je ook kunnen kijken in het tweedehands aanbod.