Ga naar de inhoud

Efficiënter omgaan met energie? Bespaar een hoop kosten door je dak te laten isoleren

  • door

Wil je energiezuiniger leven en tegelijkertijd geld besparen? Laat dan je dak isoleren! Dakisolatie is één van de meest efficiënte manieren om energie te besparen. Wanneer je dak namelijk niet geïsoleerd is ontsnapt er veel warmte via het dak. Je bent dan voor niks aan het stoken. Met de huidige gasprijzen is dat natuurlijk erg zonde. Je kunt ervoor kiezen om zelf je dak te isoleren, maar het is ook mogelijk om er een bedrijf voor in te huren. Zij zijn er immers in gespecialiseerd en weten wat ze doen. Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen verkrijgbaar, zoals glaswol, steenwol, dampopen folie of EPS-parels. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. In dit artikel gaan we er dieper op in. 

Uit welke materialen kun je kiezen?

Het is belangrijk om te kiezen voor een materiaal dat goed isoleert, maar ook duurzaam is en gemakkelijk te verwerken. Dakisolatie is een investering, dus je wilt natuurlijk wel dat het zo lang mogelijk meegaat. Glaswol en steenwol zijn beide goede isolatiematerialen, maar glaswol is iets dunner en daardoor minder sterk. Steenwol kan wat prijziger zijn, maar is wel iets effectiever in het isoleren. Ook kun je kiezen voor dampopen folie. Dit is een folie dat vocht de gelegenheid geeft om vanuit de constructie naar buiten toe te verdampen. Dit zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal en de constructie beschermd wordt tegen condensatie. 

Met welk bedrijf ga je in zee? 

Als je ervoor kiest om het werk uit te besteden, zijn er een aantal bedrijven die je kunt inschakelen. Het is belangrijk om een betrouwbaar bedrijf in te huren, want je wilt natuurlijk wel dat het werk goed wordt gedaan. Vraag daarom vooraf referenties op en controleer of het bedrijf is aangesloten bij een branchevereniging. Ook kun je via Google zoeken naar online reviews, daar zijn er vandaag de dag vaak veel van te vinden. Door goed onderzoek te doen weet je zeker dat het bedrijf de dakisolatie goed kan uitvoeren en dat je kunt genieten van een mooi en kwalitatief resultaat. 

De volgende stappen 

Het isoleringsbedrijf zal eerst komen kijken naar de isolatie van je dak en eventuele problemen die er zijn. Vervolgens wordt er een offerte opgesteld voor het werk. Het is belangrijk om verschillende offertes op te vragen, zodat je een goede vergelijking kunt maken. Dakisolatie is niet goedkoop, maar je bespaart wel veel geld op de lange termijn. Een gemiddelde woning bespaart zo’n 800 m3 gas per jaar, wat neerkomt op een besparing van €800.

Concluderend 

Dakisolatie is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Door minder gas te verbruiken, stoot je minder broeikasgassen uit. Bovendien voelt een geïsoleerd huis prettiger aan. Het is net alsof je een dikke deken over je dak legt: de kou van buiten komt er niet doorheen en onder de deken blijft het lekker warm.

Kortom, dakisolatie is een slimme keuze als je wilt besparen op de energierekening. Kies voor een betrouwbaar isolatiebedrijf en vergelijk verschillende offertes. Op die manier weet je zeker dat je een goede investering doet!