Ook al houd je van tuinieren, het kan zijn dat je door andere verplichtingen te weinig tijd hebt om je tuin goed bij te houden. Voorkom dat je tuin wordt overwoekerd door onkruid door het jezelf gewoon wat makkelijker te maken. Als je bijvoorbeeld geen tijd hebt om eens in de paar weken het gras te maaien, dan kun je ook kiezen voor kunstgras. Is dat wel duurzaam? Ja juist, want een grasmat van kunstgras gaat jaren mee. En bovendien wordt die gemaakt van milieuvriendelijk materiaal.
Toch genieten van planten in je tuin
Ook als je niet dagelijks aan de slag kunt in je tuin, kun je genieten van bloemen en planten in je tuin. Dat hoeft niet zo veel tijd te kosten als je gebruik maakt van kleine borders of van gezellige plantenbakken. Daar zet je kleurige eenjarige plantjes in die je alleen maar water hoeft te geven. Verwijder wel de uitgebloeide bloemen, dan kan de plant zijn energie geven aan het maken van nieuwe bloemen. Als je ze een beetje goed verzorgt dan kunnen ze bloeien tot ver in september. En als de plantjes zijn uitgebloeid dan zet je bloembollen in de bakken. Die verrassen je in het voorjaar met een kleurig geheel van sneeuwklokjes, hyacinten, tulpen en narcissen. Je kunt ook vaste planten in een bak zetten, maar die moet je dan wel in de winter binnen zetten als het gaat vriezen. Een plant die in een bak staat is namelijk niet winterhard en kan dus niet tegen strenge vorst.
Een grasmat zonder onderhoud
Maar die grasmat, hoe zit het daar dan mee? Je kunt kiezen voor hip kunstgras. Zelfs als je niet van groen houdt want er is gekleurd kunstgras in tal van andere kleuren. Het gras laat regenwater door, dat dus rechtstreeks de bodem in kan. Een heel stuk beter dus dan een tuin vol tegels, waar het water op blijft staan en waardoor je flink wateroverlast kunt krijgen als het hard of lang achter elkaar regent. Een kunstgrasmat kun je bovendien ook gebruiken op een balkon of in een tuin waar onvoldoende grond kan worden gestort om planten te laten groeien, bijvoorbeeld doordat je tuin is gelegen op een ondergrondse kelder. Een mat van kunstgras is bovendien ook ideaal als ondergrond om te spelen voor de kinderen.
Niet van echt te onderscheiden
Het kunstgras dat vandaag de dag op de markt is, is van afstand nauwelijks van echt tet onderscheiden. Je zet de matten vast met kunstgras haken zodat de randen en hoeken niet gaan omkrullen. Die haken worden helemaal weggewerkt tussen de grassprietjes. Op die manier ziet je gazon er bijna net zo uit als met echt gras. Het enige verschil is dat je niet hoeft te maaien en te knippen om het in conditie te houden. En in de zomer hoef je ook niet te sproeien om je grasmat niet te laten verdorren.