Ga naar de inhoud

Een groenere wereld begint bij jezelf. Maar, waar start je?

  • door
Duurzaam sparen

We worden gelukkig allemaal bewuster van het feit dat de aarde kwetsbaar is en dat we er zorgvuldig mee om moeten gaan. Maar, velen willen wel een steentje bijdragen, maar weten niet goed hoe. In dit artikel bieden wij je een aantal tips waardoor jij kunt bijdragen aan een groenere wereld. Belangrijk is dat je in ieder geval stappen zet. Je hoeft niet direct je hele leven over de boeg te gooien, maar elke verbetering helpt!

Draag duurzame kleding

Als je aan vervuilende sectoren denkt, denk je al snel aan de vliegbranche, vleesindustrie, olie- en gasindustrie en branches zoals deze. Maar, wist je dat de kledingbranche ook één van de meest vervuilende sectoren is? Voor elk seizoen komt er een kledinglijn en de kleding die in een seizoen niet verkocht is wordt vaak verbrand. De immense vraag naar de nieuwste kleding zorgt voor massaproductie en alle milieuvervuilende gevolgen van dien. Koop dus een keer niet een nieuwe broek, jas of trui, maar kijk eens naar tweedehands kleding. Het zal je verbazen hoeveel mooie tweedehands kledingstukken er te vinden zijn! Juist met tweedehands kleding kun je ook zorgen voor een unieke kledingstijl, zo kom je alsnog mooi voor de dag!

Wees scherp op het besparen van energie en water

Te vaak zijn we onoplettend en laten we de kraan onnodig lopen, laten we apparaten op stand-by staan of staat de tv aan terwijl je niet kijkt. Wees scherp en kritisch op jezelf. Heb je de tv enkel aan staan voor achtergrondgeluid terwijl je wat anders aan het doen bent? Doe de tv ook eens uit. Stop je met het gebruiken van een apparaat, kijk dan ook goed of het apparaat echt uit staat. Mocht je het niet zeker weten, trek dan de stekker uit het apparaat. Al deze kleine dingen kunnen een enorme bijdrage leveren aan een duurzame wereld.

Wees duurzaam met je geld!

Bespaar waar je kunt besparen. Gooi je etensresten niet weg, maar probeer kliekjesdag te houden. Zodoende hoef je minder vaak boodschappen te doen, en houd je geld over. Minder boodschappen doen is vaker de auto laten staan. Ook minder energie en water gebruiken en het kopen van tweedehands kleding zorgt ervoor dat je meer geld in de portemonnee houdt. Met al het geld dat je bespaard kun je sparen voor andere zaken. Bijvoorbeeld om een buffer op te bouwen voor vaste lasten, wel zo handig tijdens crisistijden als de huidige coronacrisis. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je een geldbedrag achter de hand houdt, mocht je ooit in een situatie belanden waarin je inkomen opdroogt. 

Als je gaat sparen wil je natuurlijk optimaal rendement op het geldbedrag wat je inlegt.

Wil je het maximale uit je spaargeld halen? Dan kun je de spaarrente vergelijken van diverse banken. Kies de beste rente en houd een mooie buffer over aan je milieuvriendelijke levensstijl.

Wil je meer tips over hoe je duurzaam kunt leven? Neem dan een kijkje in onze kennisbank en lees onze artikelen