Ga naar de inhoud

Een groen alternatief voor verwarming: hoe een airco je huis comfortabel kan verwarmen

  • door

Duurzaamheid en energie-efficiëntie zijn belangrijke onderwerpen in onze huidige samenleving, met name wanneer het gaat om het verwarmen van onze woningen. Er zijn diverse manieren om een woning efficiënt te verwarmen, zoals het gebruik van een warmtepomp of een pelletkachel. Een andere optie die steeds populairder wordt, is het gebruik van een airconditioning als verwarming. Hoewel velen airconditioning alleen associëren met koeling, is het een feit dat veel moderne airconditioners ook kunnen fungeren als verwarming. In dit artikel zullen we ingaan op hoe je je woning duurzaam kunt verwarmen met een airconditioning.

Waarom is het duurzaam om je woning te verwarmen met een airco?

Een belangrijk voordeel van airconditioning als verwarmingsmethode is dat het kan worden aangedreven door elektriciteit, wat in veel gevallen duurzamer is dan gas. Elektriciteit kan worden opgewekt uit verschillende bronnen, waaronder zon, wind en water, terwijl gas vaak afkomstig is uit fossiele brandstoffen. Bovendien is de efficiëntie van elektrische verwarming vaak hoger dan die van gasverwarming, waardoor minder energie nodig is om een woning te verwarmen.

Een ander voordeel van airconditioning is de precisie van de verwarming. Met een thermostaat kan de gewenste temperatuur nauwkeurig worden ingesteld en aangehouden, waardoor er geen energie verspild wordt. Je huis verwarmen met airco is dus erg energiebesparend, wat je ook terug zult zien in je portemonnee. Bovendien, moderne airconditioners zijn vaak voorzien van sensoren die de luchtkwaliteit meten en zonodig aangeven dat de filters vervangen moeten worden. Dit zorgt ervoor dat de binnenlucht gezond is en geen schadelijke stoffen bevat.

Waar moet je op letten bij het kopen van een duurzame airconditioner? 

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij het kopen van een duurzame airconditioner. We hebben enkele belangrijke factoren hieronder voor je op een rij gezet. 

  • SEER-waarde: de SEER-waarde (Seasonal Energy Efficiency Ratio) geeft aan hoe energie-efficiënt een airconditioner is. Hoe hoger de SEER-waarde, hoe efficiënter het apparaat en hoe lager de energiekosten. Kijk voor een airconditioner met een hoge SEER-waarde.
  • EER-waarde: de EER-waarde (Energy Efficiency Ratio) geeft aan hoe efficiënt een airconditioner is bij normale buitentemperaturen. Kijk voor een airconditioner met een hoge EER-waarde.
  • Inverter-technologie: inverter-technologie regelt de snelheid van de compressor automatisch, zodat de airconditioner efficiënter kan werken.
  • Luchtfilters: kies een airconditioner met vervangbare luchtfilters, zodat deze regelmatig gewisseld kunnen worden voor een goede luchtkwaliteit.
  • Geluidsniveau: kijk voor een airconditioner met een laag geluidsniveau, zodat je hem comfortabel kunt gebruiken zonder te worden gestoord.