Ga naar de inhoud

Een duurzame uitvaart regelen: tips voor een persoonlijk en milieuvriendelijk afscheid

  • door

Als we denken aan een uitvaart, denken we vaak aan bloemen, een kist en een grafsteen. Maar wist je dat een traditionele uitvaart veel impact kan hebben op het milieu? Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden voor een duurzame uitvaart. In dit artikel lees je alles over hoe je kunt zorgen voor een milieuvriendelijk afscheid.

Wat is een duurzame uitvaart?

Een duurzame uitvaart is een afscheid waarbij rekening wordt gehouden met het milieu en de natuur. Bij een traditionele uitvaart worden vaak veel materialen gebruikt die niet goed zijn voor het milieu, zoals kisten van hardhout en grafstenen van natuursteen. Bij een duurzame uitvaart wordt er gekeken naar alternatieven die minder belastend zijn voor het milieu.

Duurzame kisten en urnen

Bij een duurzame uitvaart kun je kiezen voor een groene kist. Dit is een kist die is gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal, zoals bamboe, wilgentenen of gerecycled karton. Ook kun je kiezen voor een urn die is gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal, zoals zetmeel, klei of papier.

Duurzaam rouwvervoer

Ook bij het rouwvervoer kun je kiezen voor een duurzame optie. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een rouwfiets, een elektrische rouwauto of een rouwkoets die wordt voortgetrokken door paarden.

Duurzame bloemen

Bij een traditionele uitvaart worden vaak veel bloemen gebruikt. Maar ook bij de keuze van bloemen kun je rekening houden met het milieu. Kies bijvoorbeeld voor seizoensbloemen of biologisch geteelde bloemen. Ook kun je ervoor kiezen om in plaats van bloemen een donatie te doen aan een goed doel.

Duurzame locatie

Bij een duurzame uitvaart kun je ook kijken naar de locatie. Kies bijvoorbeeld voor een locatie die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer of een locatie die duurzaam is gebouwd.

Duurzame catering

Ook de catering kan bijdragen aan een duurzame uitvaart. Kies bijvoorbeeld voor biologische hapjes en drankjes of voor streekproducten. Ook kun je ervoor kiezen om geen wegwerp servies te gebruiken, maar om te kiezen voor herbruikbaar servies.

Wat zijn de voordelen van een duurzame uitvaart?

Een duurzame uitvaart is beter voor het milieu en de natuur. Door te kiezen voor duurzame opties, kun je bijdragen aan een betere wereld. Ook kan een duurzame uitvaart helpen om de impact van je uitvaart op de omgeving te verminderen.

Is een duurzame uitvaart duurder dan een traditionele uitvaart?

Dat hoeft niet per se het geval te zijn. Het hangt af van de keuzes die je maakt. Soms zijn duurzame opties juist goedkoper dan traditionele opties. Het is wel belangrijk om te weten dat sommige duurzame opties nog niet zo bekend zijn en daardoor minder makkelijk te vinden en te verkrijgen zijn.

Ben jij benieuwd naar de opties die er zijn voor een duurzame uitvaart? Neem dan contact op met Ellen Nooren Uitvaartverzorging.