Een aardpen, is dat echt zo noodzakelijk?

  • door

Bliksem, het is een mooi natuurverschijnsel, maar het kan ook een hoop ellende met zich meebrengen. In Nederland onweert het gemiddeld 25 keer per jaar. Bliksem dat in een woning inslaat, zorgt voor een overspanning op het stroomnetwerk. Bliksembeveiliging is om die reden belangrijker dan je zult denken. Wanneer de woning niet voorzien is van een goede bliksembeveiliging, zullen de aangesloten apparaten onder teveel spanning komen te staan en stuk gaan. En dat niet alleen, want de schade die veroorzaakt wordt door bliksem leidt in de meeste gevallen tot schade aan het dak, scheuren in de muren of zelfs het volledig afbranden van het pand. Een aardpen zorgt in het geval van overspanning dat de ontsnappende stroom de aarde in wordt geleid. Maar wat is het eigenlijk, een aardpen? En waarom is het zo belangrijk? We leggen het je graag uit.

De werking van een aardpen

Een aardpen is een lange pen die ervoor zorgt dat de vrijgekomen stroom direct de aarde in wordt geleid. Zonder aardpen kan de “ontsnappende stroom” voor kortsluiting zorgen met alle gevolgen vandien. Daarom is het belangrijk dat jouw woning voorzien is van een aardpen. In de meeste nieuwe woningen is een aardpen vaak al aanwezig, maar mocht dit niet het geval zijn, dan moet je een aardpen slaan. De aardpen kan binnen in de woning aanwezig zijn, maar kan ook in de grond in de tuin geslagen worden.  

Schakel altijd een professional in

Het is belangrijk dat je een aardpen laat slaan. Dit kun je namelijk niet zelf doen. Schakel daarom altijd een elektricien in die dit voor jou kan doen. Uiteraard brengt dit ook kosten met zich mee, want een aardpen is niet binnen een paar minuten geslagen. Deze moet minimaal 10 meter de aarde ingeslagen worden en bovendien moet deze ook nog aan het elektrisch circuit verbonden worden. Houdt dus rekening met manuren die je hiervoor moet betalen. 

Voorkomen is beter dan genezen

Dat een aardpen slaan kosten met zich meebrengt is dus duidelijk, maar wij zijn van mening dat voorkomen beter is dan genezen. Stel je voor dat jouw woning getroffen wordt door een blikseminslag en er kortsluiting ontstaat. Alle aangesloten elektrische apparaten gaan stuk en de kans dat er brand ontstaat is groot. In zo’n geval heb je niet alleen materiële schade, maar ook emotionele schade en de spulletjes zoals foto’s e.d. zijn met geen stuiver te vervangen.