Ga naar de inhoud

Duurzamer wonen? Het begint bij milieuvriendelijke meubels!

  • door

Tegenwoordig zijn steeds meer Nederlandse huishoudens bezig met het verduurzamen van hun woning. Al jaren zijn woningbezitters hiermee bezig, maar de crisis betreft energie heeft deze trend nog explosiever gemaakt. Het is zeer duidelijk dat het belangrijk is om je woning zo duurzaam mogelijk in te richten. Nu denken veel mensen bij verduurzamen direct aan het doen van grote investeringen, zoals het installeren van zonnepanelen of een warmtepomp. Maar, ook met relatief kleine investeringen kun je jouw woning voorzien van een groene impuls. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen voor duurzame meubelen. In dit artikel gaan we dieper in op één specifiek meubelstuk, namelijk de duurzame houten eettafel. We behandelen wat veelgestelde vragen om je een stukje bewuster te maken. 

Wat zijn duurzame houtsoorten?

Als je kiest voor een houten eettafel, is het belangrijk dat je let op de herkomst van het hout. Een groot probleem in de meubelbranche is namelijk dat er heel veel tropisch hardhout gebruikt wordt. Dit hout is afkomstig uit landen als Brazilië en Indonesië en komt vaak van verarmde boeren die zich wanhopig wagen aan ontbossing van het regenwoud. Er is namelijk heel veel vraag naar deze houtsoorten, omdat het hout erg sterk en duurzaam is. Helaas leidt dit vaak tot illegale ontbossing van het regenwoud en moeten er daardoor heel veel bomen gekapt worden. Dit is natuurlijk funest voor het milieu, want de bomen zijn een belangrijke long voor onze planeet. Ze zuiveren de lucht en helpen tegen klimaatopwarming. 

Daarom is het belangrijk dat we kiezen voor een andere manier van houtwinst. Wanneer je kiest voor een eettafel bij de industriele woonwinkel Robuuste Tafels ben je er zeker van dat deze duurzaam is. Het hout waarvan de tafel wordt gemaakt wordt namelijk gekapt in duurzaam beheerde bossen in Noord-Frankrijk en Zuid-Duitsland. Deze bossen krijgen na de kap de rust om weer aan te groeien, zo wordt ontbossing tegengegaan. 

Hoe herken je duurzaam hout?

Het is helaas niet altijd even makkelijk om te zien of het hout dat je koopt wel echt duurzaam is. Maar, er zijn wel een paar dingen waar je op kunt letten. Als je twijfelt over de herkomst van het hout, kun je contact opnemen met de verkoper. Een serieuze verkoper zal je dan graag uitleggen waar het hout vandaan komt en onder welke omstandigheden het is gekapt. Ook kun je kijken naar de keurmerken die het hout draagt. Een bekend en erkend keurmerk voor duurzaam hout is FSC-keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. 

Hoe onderhoud je een houten eettafel? 

Het is belangrijk dat het hout van de tafel duurzaam gekapt is. Maar het is ook belangrijk om de tafel goed te onderhouden. Hoe langer de tafel meegaat, des te duurzamer de eettafel is.  Wanneer je niet goed voor de tafel zorgt, kan het zijn dat je eettafel sneller kapot gaat of dat er vlekken op komen. Daarom is het belangrijk om de tafel af en toe in te smeren met olie of was. Op deze manier blijft het hout beschermd tegen vuil en vocht en gaat de tafel dus langer mee. Ook is het belangrijk om je tafel af te nemen met een vochtige doek. Op deze manier verwijder je vuil en stof van de tafel en blijft het hout mooi.