Ga naar de inhoud

Duurzamer door het leven gaan? Kies dan voor producten gemaakt van kurk!

  • door

Veel Nederlanders willen vandaag de dag duurzamer leven. De huidige staat van het klimaat is zeer slecht en de consequenties hiervan zijn nu al te merken. Zo hebben we in Nederland steeds vaker te kampen met extreem weer, zoals hittegolven, droogte en stormen. Gelukkig worden de ogen van vele Nederlanders hierdoor geopend. Het is zaak om nu iets te doen en duurzamer door het leven te gaan. Er zijn vele manieren om duurzamer te leven. In dit artikel zetten we producten van kurk in het zonnetje, aangezien deze sterk bijdragen aan een duurzamere levensstijl. Waarom dit is leggen we je uit in dit artikel. 

Wat is kurk? 

Kurk is een 100% natuurlijk materiaal wat vooral steeds vaker wordt toegepast in het interieur. Niet alleen in woningen, maar ook op kantoren en in openbare ruimtes. Doordat kurk milieuvriendelijk en recyclebaar is, is het ecologisch verantwoord en daarnaast erg duurzaam. Kurk is een zeer flexibel materiaal dat ook nog eens waterafstotend, onderhoudsvriendelijk en antistatisch is. Het materiaal wordt gewonnen uit de schors van kurkeiken. Nadat het gewonnen wordt, wordt het gebruikt in een grote hoeveelheid aan producten. Zo kun je denken aan: wanden, prikborden, onderzetters en meer. 

Welke producten van kurk zijn er?

Er zijn een aantal producten van kurk die je in huis kunt halen. Niet alleen omdat ze duurzaam zijn, maar ook omdat het mooi en praktisch is. Denk bijvoorbeeld aan een tafelblad of wandbekleding van kurk. Ook prikborden, onderzetters en andere accessoires gemaakt van kurk passen goed in een moderne omgeving. Bij kurk denken mensen al vaak aan een prikbord, maar tegenwoordig kun je uit vele kurken producten kiezen. Ben je nieuwsgierig? Neem dan eens een kijkje bij Kurk24. Deze webshop heeft een groot aanbod aan producten van kurk, van vloeren tot aan sieraden. 

Waarom is kurk duurzaam?

Kurk is duurzaam omdat het als grondstof 100% natuurlijk is. Daarnaast zorgen kurkeiken ervoor dat er CO2 wordt geabsorbeerd en er meer zuurstof wordt aangemaakt. Dit draagt bij aan een betere luchtkwaliteit van de omgeving waarin ze staan. Kurk is daarnaast erg energiezuinig in productie, waardoor het een vrij milieuvriendelijk materiaal is. Ook qua levensduur scoort kurk erg hoog. Het is namelijk erg sterk en kan tegen een stootje, wat betekent dat het product jarenlang meegaat. Tot slot is is kurk recyclebaar, wanneer je klaar bent met het product kan het hergebruikt worden voor de productie van andere producten. 

Kortom, veel kurken producten zijn duurzaam en ecologisch verantwoord. Dit betekent dat we met het gebruik van kurk bijdragen aan een betere leefomgeving en helpen om het milieu schoon te houden. 

Wat zijn de voordelen van kurk?

Kurk heeft vele voordelen. Het is bijvoorbeeld zacht in aanraking en bestand tegen extreme hitte of kou, waardoor het een geschikt materiaal is voor binnen- en buitengebruik. Daarnaast helpt het om geluid te absorberen, waardoor er meer rust ontstaat in sfeervolle ruimtes. Kurk is ook erg sterk, waardoor producten van kurk jarenlang meegaan en weinig onderhoud nodig hebben. Tot slot absorbeert kurk vocht, wat betekent dat schimmel en bacteriën niet snel kunnen ontwikkelen. Dit maakt het een hygiënisch materiaal.