Ga naar de inhoud

Duurzame uitvaart? Met deze 3 tips verzorg jij een milieuvriendelijk afscheid

  • door

Voor velen is het confronterend om na te denken over zijn of haar uitvaart. Ondanks dat het geen gemakkelijk onderwerp is, is het wel belangrijk om hierover na te denken. Er zijn namelijk vele zaken die je moet regelen bij een uitvaart, denk bijvoorbeeld aan de keuze qua kist en het regelen van een testament. Volgens recent onderzoek kiest maar liefst 17% van de Nederlanders voor een duurzame uitvaart. Dit is natuurlijk een mooi percentage, maar wij hopen dat dit percentage alleen nog maar groeit. Vandaar dat we in dit artikel dieper ingaan op het verzorgen van een duurzame uitvaart. We geven enkele tips waarmee jij een groen afscheid kunt realiseren. 

Kies voor een digitale rouwkaart

Het is traditie dat er na het overlijden van een persoon een rouwkaart wordt verstuurd. Van oudsher worden deze kaarten geprint en fysiek afgeleverd bij bekenden van de overledene. Maar, tegenwoordig komt de digitale rouwkaart ook steeds vaker voor. Deze online variant biedt vele voordelen ten opzichte van de traditionele papieren variant. De belangrijkste hebben we hieronder voor je op een rij gezet. 

  • Het is een stuk duurzamer dan de papieren variant, omdat je voor de digitale kaart geen papier hoeft te gebruiken.
  • Het verzenden gaat erg gemakkelijk, namelijk met één klik op de knop. 
  • De kosten vallen een stuk lager uit. Je hoeft namelijk maar één kaart te ontwerpen en deze kun je naar zoveel mensen versturen als je zelf wilt. 
  • Mensen hebben direct de mogelijkheid om te condoleren door te reageren op de kaart die ze krijgen. Zo kunnen veel mensen je een hart onder de riem steken. 

Wil je toch een traditionele rouwkaart? Je kunt dan ook ervoor kiezen om een kaart te maken van gerecyclede materialen. Zo draag je bij aan een circulaire wereld

Kies voor een groene rouwstoet

Volgens onderzoek van de Technische Universiteit in Delft is de rouwstoet de grootste vervuiler binnen een uitvaart. Oftewel, als je een duurzame uitvaart wil organiseren is dit het vlak waar je veel winst kunt behalen. Kies niet voor een traditionele rouwstoet, waar iedereen in zijn of haar eigen auto rijdt. Maar kies juist voor een groene rouwstoet. Dit is een stoet waarbij er een zo min mogelijk aantal kilometers met een benzine voertuigen wordt gereden waardoor er zo min mogelijk uitstoot is. Hierbij kun je denken aan: 

  • Een uitvaart waarbij alles rondom de uitvaart op één plek wordt gehouden. Dus het condoleren, de opbaring en de plechtigheid op één locatie. Hierdoor hoeven de genodigden zich minder te verplaatsen. 
  • Een uitvaart waarbij er gebruik wordt gemaakt van een uitvaartbus op groene energie. Hierdoor verplaatst iedereen zich in één voertuig die een minimale uitstoot heeft. 
  • Een uitvaart waarbij de genodigden zelf rijden in duurzame voertuigen. Denk bijvoorbeeld aan elektrische auto’s, het openbaar vervoer op gewoon op de fiets. 

Denk ook aan de kosten 

Uiteraard wil je een mooie uitvaart voor jezelf en voor je geliefden. Maar, een uitvaart kan flink in de papieren lopen. Denk daarom goed na over de kosten van de uitvaart en hoe je deze gaat dekken. Je kunt een begrafenisverzekering afsluiten bij partijen als Monuta, hierdoor zijn de kosten voor een uitvaart verzekerd. Wil je meer informatie betreft welke verzekering het beste bij je past? Neem dan contact op met de specialisten van Monuta, zij kunnen je het beste verder helpen.